Pyszny, słodki i rozgrzewający. Takiego grzańca nie kupisz nawet w Zakopanem

Kiedy tylko na zewnątrz robi się chłodniej, raczymy się najróżniejszymi rozgrzewającymi napojami. Często sięgamy po owocowe herbatki lub słodkie kawy i oczywiście po grzańce. Dziś mamy dla was przepis na pyszny, aromatyczny i słodziutki grzaniec, który dopełni przyjemny wieczór z książką pod kocykiem. Co ciekawe, może pić go każdy.

Grzaniec kojarzy nam się ze spacerami po Krupówkach w Zakopanem lub innych górskich uliczkach, lub jarmarkach bożonarodzeniowych, które zaczynają się już w listopadzie. Kiedy zamawiamy grzaniec w budce, ciepło kubeczka ogrzewa zmarznięte dłonie, a woń korzennych przypraw uderza w nasze nozdrza, potęgując pragnienie. Wszystko fajnie, ale przecież nie każdy może pić tradycyjne grzane wino, a szkoda, by wszystkim niepijącym alkoholu taki rarytas przeszedł koło nosa. Mamy na to sposób. Przepyszny i aromatyczny grzaniec możesz zrobić bez ociupinki alkoholu. Gwarantujemy, że będzie równie smaczny i równie rozgrzewający. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne i rozgrzewające złote mleko

Aromatyczny i słodziutki. Jak zrobić bezalkoholowy grzaniec?

Składniki:

  • 250 ml soku wiśniowego (powinien być dość kwaśny),
  • 250 ml soku malinowego,
  • 1 większa pomarańcza,
  • 2-3 gwiazdki anyżu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2-3 plastry świeżego imbiru,
  • laska cynamonu,
  • 2-3 ziarenka kardamonu,
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Grzaniec bezalkoholowy - sposób wykonania:

  1. W rondelku umieść wszystkie składniki w tym pokrojoną w plastry pomarańczę. Pamiętaj, żeby wcześniej umyć owoc, by na skórce nie pozostały zanieczyszczenia. 
  2. Podgrzewaj na minimalnej mocy palnika przez 20 minut, uważając przy tym, żeby nie doprowadzić grzańca do wrzenia. Kiedy płyn zawrze, przyprawy mogą stać się gorzkie. 
  3. Gorący grzaniec przelej do szklanek i wypij ze smakiem. Jeśli uważasz, że napój jest zbyt słodki, dodaj sok z cytryny.
Więcej o: