Tylko to mięso pasuje do krokietów. Od lat tak je robię i nie mam zamiaru tego zmieniać

Krokiety to tradycyjne danie, które na pewno każdy zna. Ich smak jest najbardziej znany w okolicach świąt, bo to właśnie wtedy podajemy je wraz z czerwonym barszczem. Ich farsz zawsze jest smaczny, ale i w nim pora dokonać pewnych zmian. Ja robię go inaczej, a do środka wkładam to mięso.

Krokiety to klasyczne danie, które każdy dobrze zna. To smażone na złoto naleśniki, które skrywają w sobie farsz, dzięki temu sprawiają, że trudno im się oprzeć. Najczęściej podawane są jako dodatek do barszczu, ale równie dobrze sprawdzają się samodzielnie. Niezależnie od okazji, krokiety to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nas ma swoje ulubione warianty.

Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]

W mojej wersji farszu postawiłam na połączenie soczystego kurczaka, aromatycznych pieczarek i ciągnącego się sera. Taka kombinacja sprawia, że krokiety są pełne smaku i wyjątkowo sycące. Mięso, grzyby i ser doskonale się komponują, tworząc nadzienie o kremowej konsystencji, która zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci. To świetna propozycja na obiad, kolację lub przyjęcie – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i pełne aromatów w środku. Nie próbowałeś ich w takiej wersji? Dużo straciłeś, więc przy najbliższej okazji zrób je właśnie w taki sposób.

Przepis na krokiety z kurczakiem i serem

Składniki na naleśniki

  • 375 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 100 g pieczarek,
  • kilka plasterków ulubionej szynki,
  • cebula,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.
  • Składniki dodatkowe
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • jajko do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajka, wolej olej i wsyp sól.
  2. Następnie stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając lub miksując blenderem, lub mikserem. Na sam koniec wlej wodę gazowaną i ponownie wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być gładka, ale nie za gęsta.
  3. Na patelni rozprowadź niewielką ilość tłuszczu, rozgrzej, a następnie smaż naleśniki. Mają być one złociste z dwóch stron. Rób to do momentu wykorzystania całego ciasta.
  4. Teraz czas na przygotowanie farszu. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Przypraw ją solą, pieprzem i jeśli masz taką ochotę, ulubionymi przyprawami. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju, następnie odstaw na bok.
  5. Pieczarki dokładnie umyj, cebulę obierz. Składniki pokrój w kostkę, zrób to samo z szynką. Produkty również podsmaż na tłuszczu, po podsmażeniu dodaj do kurczaka i wymieszaj.
  6. Na każdym naleśniku ułóż porcję farszu, na koniec posyp je startym żółtym serem. Zawiń naleśniki w krokiety tak, aby nic nie wypadło ze środka.
  7. Krokiety obtocz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane podsmaż na patelni, z każdej strony na słoty kolor. Podawaj z sosem grzybowym lub czerwonym barszczem. Smacznego!
Więcej o: