Wiele osób popełnia ten błąd, a później żałuje. Niektórych produktów lepiej nie myć przed jedzeniem

Higiena w kuchni jest bardzo ważna, ale okazuje się, że nie wszystkie produkty należy myć przed spożyciem. Niektórych lepiej nie umieszczać pod wodą, bo można nie tylko zepsuć smak, lecz także pozbawić ich wartości odżywczych.

Mycie produktów pozwala usunąć drobnoustroje i szkodliwe substancje. Myć trzeba między innymi owoce i warzywa, aby pozbyć się pestycydów. Należy płukać je, dokładnie pocierając powierzchnię. W przypadku produktów z odporniejszą skórką warto sparzyć je wrzątkiem lub umyć w misce z wodą z dodatkiem soli, kwasku cytrynowego lub soku z cytryny

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Czego nie myć przed jedzeniem? Te produkty nie powinny wylądować pod wodą

Większość osób przed obróbką mięsa, moczy je w wodzie lub płucze pod kranem. Okazuje się, że to błąd. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), czyli amerykańska agencja rządowa, przekonuje, że w ten sposób i tak nie usuniemy z niego bakterii, a mycie tylko spotęguje rozprzestrzenianie się ich po kuchni i na przyborach kuchennych. Warto pamiętać, że bakterie giną, kiedy przebywają w 70 stopniach Celsjusza przez co najmniej 15 minut, więc po obróbce termicznej nie będzie po nich śladu.

Myć mięso przed gotowaniem czy nie? Sanepid swoje, a technolożka żywienia? 'To nielogiczne'
Myć mięso przed gotowaniem czy nie? Sanepid swoje, a technolożka żywienia? 'To nielogiczne' fot. shutterstock / airdone

Nie powinno się też myć paczkowanych sałat. Produkt z napisem "gotowy do spożycia" jest płukany, suszony, sterylnie pakowany i pozbawiony bakterii, więc nie ma potrzeby ponownego mycia. Takie działanie sprawi, że sałata straci chrupkość i pozbawimy jej wartości odżywczych. 

Czy płukać kapustę kiszoną przed jedzeniem? Oto dlaczego lepiej tego nie robić

Przed spożyciem nie powinno się płukać także kiszonej kapusty. Dlaczego? Otóż wrzucenie jej pod wodę sprawi, że straci smak. Będzie mniej kwaśna, a dodatkowo wypłuczemy z niej walory prozdrowotne, czyli cenny kwas mlekowy. Jeśli chcemy złagodzić kwaśny posmak, warto zmieszać ją ze zwykłą kapustą w proporcji 2:1. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Przeczytaj też: Co roku robię na Wszystkich Świętych. Jednogarnkowy obiad syci i rozgrzewa na długo

Więcej o: