Biorę kapustę pekińską i robię surówkę nie z tej ziemi. Znika szybciej niż soczysty kotlet

Czasem potrzebujemy dodatku do obiadu, który można przygotować błyskawicznie i z produktów, które zazwyczaj mamy w lodówce. To właśnie taki przepis - prosty, szybki, a do tego pasuje do wszystkiego. Można go podać z mięsem, ziemniakami, a nawet jako samodzielną lekką przekąskę.

Czasem, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego do obiadu, prostą, świeżą surówkę można przygotować dosłownie w kilka minut. Gdy lodówka nie pęka w szwach, a potrzebujemy dodatku do mięsa, ziemniaków czy ryżu, wystarczy kilka podstawowych warzyw i szybkie połączenie składników, które zawsze mamy pod ręką. Taka surówka sprawdza się świetnie, gdy nagle wpadnie rodzina lub gdy chcemy dodać naszemu posiłkowi koloru i chrupkości.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki i ogórka to błyskawiczna propozycja, która podbije podniebienia swoją prostotą i świeżością. Chrupiąca, kolorowa, a zarazem delikatna dzięki lekkiej mieszance jogurtu i majonezu, sprawdzi się jako uzupełnienie posiłku. Na koniec odrobina koperku lub natki pietruszki, i już mamy wspaniały dodatek. Można ją przygotować o każdej porze roku, bez potrzeby sięgania po wymyślne składniki.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • średnia marchewka,
  • czerwona papryka,
  • pół świeżego ogórka,
  • mała czerwona cebula,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • pół pęczka koperku lub natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę pekińską poszatkuj drobno i przełóż do dużej miski.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w cienkie paseczki, ogórka w półplasterki, a cebulę w cienkie krążki. Dodaj wszystkie składniki do kapusty.
  3. Dorzuć kukurydzę oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie połącz z warzywami.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj od razu. Surówka jest idealna jako dodatek do obiadu lub lekki posiłek sama w sobie. Smacznego!
Więcej o: