Polacy uwielbiają zupy, mamy ich w naszej kuchni naprawdę szeroką gamę. Wśród nich jest sporo zup kwaśnych, takich jak ogórkowa, kapuśniak i żurek. Doskonale rozgrzewają i są bardzo sycące ze względu na bogactwo składników, które się do nich dodaje. Wśród nich są również ziemniaki, które czasem uparcie nie chcą się ugotować. Choć czas mija nieubłaganie, warzywa nadal pozostają twarde. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy poniżej.
Choć zrobienie zupy nie jest trudne, trzeba pamiętać o kilku zasadach, by na pewno się udała. Jedną z nich jest właściwa kolejność dodawania składników do garnka. To częsty błąd, przez który potrawa może nie smakować tak, jakbyśmy chcieli. Ma to znaczenie np. w przypadku rosołu i odpowiedniego momentu solenia. Należy to robić zawsze na 10 minut przed końcem gotowania. Z poniższego tekstu dowiesz się, dlaczego.
Jednak nie tylko doprawianie zupy jest ważne. Liczy się również to, kiedy dodamy warzywa, a szczególnie ziemniaki. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku zup kwaśnych. Ziemniaki nie będą chciały się ugotować i wyjdą twarde, jeśli dodamy je w tym samym czasie, co kwaśne składniki, czyli np. kiszone ogórki do zupy ogórkowej. Winne jest ich kwaśne pH, z którym zetknęły się zbyt wcześnie i które sprawia, że potrzebują znacznie więcej czasu, by zmięknąć.
By tego uniknąć, ziemniaki należy dodać przed kwaśnymi produktami, pogotować zupę, aż zmiękną i dopiero wtedy dorzucić składniki zakwaszające. Można poradzić sobie również w inny sposób i ugotować zupę osobno, a ziemniaki osobno i dodać je dopiero do gotowej zupy, bezpośrednio przed podaniem.
Ziemniaki, w zależności od stopnia obróbki, mają różny czas przydatności do spożycia. Odpowiednio przechowywane w lodówce, w szczelnych pojemnikach, mogą spokojnie poczekać nawet kilka dni na zjedzenie. Jednak to, jak długo zachowają świeżość, zależy od formy, w jakiej będą przetrzymywane.
Ugotowane ziemniaki mogą spokojnie przetrwać w lodówce do czterech dni. Ważne, aby przechowywać je w pojemniku, który zapobiegnie wysychaniu i pochłanianiu zapachów z zewnątrz. Aby przedłużyć ich trwałość, należy schłodzić je jak najszybciej po ugotowaniu.