Już nie robimy słodkiej babki. Wersja wytrawna bije ją na głowę. Cała rodzina się zajada

Jak zrobić zwykłą babkę? Słodka wersja odchodzi do lamusa, bo czas na wytrawne smaki. Połączenie i wygląd mogą mylić, ale takie danie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Co więcej, nie potrzebujesz wielu składników, by było pysznie.

Tradycyjne smaki mogą z czasem nudzić, dlatego warto postawić na nutkę nowości i zadziwić bliskich. Przygotowanie babki wytrawnej nie jest skomplikowane, a sprawdzi się zarówno jako posiłek dla rodziny, jak i na imprezę wśród znajomych. Warto mieć na uwadze, że tutaj dodatki i połączenia robią robotę. Co dokładnie będzie ci potrzebne?

Zobacz wideo Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna [AUTOPROMOCJA]

Jak zrobić zwykłą babkę? Przygotuj składniki i do dzieła

Babka na słono sprawdzi się także jako ciepła kolacja lub drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy czy szkoły. Lista składników początkowo może wydawać się długa, ale większość produktów pewnie już masz. Zrobienie tego dania to świetny sposób na "czyszczenie lodówki".

PORADA! Jeśli masz też inne warzywa, które czas zużyć, warto spróbować też dodać je do masy. Nic się nie zmarnuje, a możliwe, że danie wyjdzie smaczniejsze.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka startego sera żółtego;
  • 3 jaja kurze;
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • sok z 1 cytryny;
  • 1 szklanka pokrojonej szynki;
  • 300 g pieczarek;
  • 1 szklanka mozzarelli;
  • 1 papryka czerwona;
  • natka pietruszki.
Wytrawna babka w keksówce
Wytrawna babka w keksówce Mariana Pryimachuk / iStock

Jak zrobić babkę wytrawną? Zapiecz wszystko razem, a goście padną z wrażenia

Przygotowanie babki wytrawnej może się okazać o wiele prostsze od tradycyjnego słodkiego wypieku. Jeśli masz już wszystkie składniki w zanadrzu, możesz od razu przejść do dzieła.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka mikserem. Dodaj ser, mleko, mąkę, sól, sodę i sok z cytryny.
  2. Zmiksuj razem wszystkie składniki.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę, szynkę, mozzarellę, pieczarki i pietruszkę.
  4. Wymieszaj masę dokładnie łyżką i wlej ciasto do formy, w której zazwyczaj przygotowujesz tradycyjną babkę.
  5. Piecz danie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: