To już ostatnia chwila, żeby przygotować staropolski piernik na święta. Inaczej się nie "przeżre"

Bez niego wiele z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie, choć czasochłonne, nie wymaga specjalnych umiejętności i składa się z prostych kroków. To ostatni dzwonek, aby zacząć przygotowywać ten wypiek.

Miał przywędrować do Polski z krajów orientalnych, przede wszystkim poprzez szlak handlowy z Bliskiego Wschodu. Dziś piernik uważa się za tradycyjne polskie ciasto korzenne, którego historia sięga średniowiecza. Nazwa pochodzi od słowa "pierny" oznaczającego pieprzny smak. Choć dziś kojarzymy go z Toruniem, pierwsze miodowe wypieki pojawiły się w Gdańsku, a potem we Wrocławiu. Staropolski wypiek przez wiele lat stanowił symbol luksusu i dobrobytu.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Dlaczego piernik musi dojrzewać? Ekspert zabrał głos w sprawie

W tym przypadku sprawdzi się zasada "im dłużej, tym lepiej". Rafał Boiński, czyli Mistrz Piernikarski z Żywego Muzeum Piernika w Toruniu w rozmowie portalem kukbuk.pl podpowiedział, że optymalny czas to przynajmniej trzy miesiące. Przytoczył również ciekawy fakt, że niegdyś upieczono piernik z ciasta, które dojrzewało aż 67 lat. - Dzięki leżakowaniu ciasto na piernik może się 'przeżreć', czyli równomiernie przejść zapachem i smakiem korzennych przypraw. To ważne, bo jest ono bardzo gęste i podczas mieszania składników nie da się ich idealnie połączyć. Ponadto w czasie leżakowania z ciasta odparowuje woda, co nadaje mu odpowiednią konsystencję - wytłumaczył.

Kiedy najlepiej piec piernik staropolski? Uzbrój się w cierpliwość

Przygotowanie piernika staropolskiego możesz więc zacząć już w listopadzie. Im dłużej dojrzewający, tym będzie smaczniejszy. Masa na piernik staropolski może być przechowywana w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce lub spiżarni. Ważne, by temperatura była dość niska. Wystarczy przykryć ciasto ściereczką. Potrzebne ci będą: 

  • 500 g miodu naturalnego
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
Piernik staropolski - przygotowywanie ciasta
Piernik staropolski - przygotowywanie ciasta redakcja
  1. Podgrzej miód z masłem do wrzenia, wymieszaj do rozpuszczenia i wystudź.
  2. Wymieszaj sodę z mlekiem.
  3. W dużej misce połącz mąkę, sól i przestudzoną masę miodową.
  4. Dodaj mleko z sodą, jajka i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do szklanej lub kamionkowej miski, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Więcej o: