Zapomnij o purée czy młodych. Codziennie robię ziemniaki po francusku. Wymiatają na talerzu

Ziemniaki to idealny dodatek do głównego dania, lecz te po francusku smakują wybornie również samodzielnie. Z wierzchu zaskakująco chrupiące, a w środku wybornie miękkie oraz kremowe. Co zrobić zamiast gotowanych ziemniaków? Prosty i sprawdzony przepis.

Kuchnia francuska zachwyca smakiem i wykwintnością. Są również dania, które z łatwością możemy odtworzyć, a wszystko, co potrzebne kupisz w pobliskim warzywniaku. Ziemniaki po francusku to proste, smaczne i syte danie, które pokochała moja rodzina. Teraz stały się obowiązkowym elementem każdego obiadu.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Co to są ziemniaki francuskie? Smakują zawsze i pasują do każdej potrawy

To klasyczne francuskie danie znane też jako ziemniaki dauphinoise lub gratin dauphinoise, które zachwyca bogatym smakiem. Cienko pokrojone ziemniaki zapiekane są z kremową mieszanką śmietany i mleka. Całość tworzy aksamitną konsystencję i delikatny aromat.

Choć wiele osób sądzi, że potrawa ta powstała z myślą o rodzinie królewskiej, a konkretnie dla Delfina, następcy tronu Francji, w rzeczywistości jest to tradycyjna specjalność pochodząca z regionu Dauphiné na południowym wschodzie kraju. Jeśli chodzi o bogaty i wykwintny dodatek do każdego dania, ziemniaki po francusku są po prostu nie do pobicia. Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia lub pieczenia.
Gotowanie ziemniaków, fot. Igor Nikushin / iStock
Gotowanie ziemniaków, fot. Igor Nikushin / iStock Gotowanie ziemniaków, fot. Igor Nikushin / iStock

Przepis na potato dauphinoise, czyli ziemniaki po francusku. Krok po kroku

Ziemniaki w tym wydaniu stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych, ale sprawdzą się również jako smaczna przekąska solo. Serwowane na ciepło w towarzystwie sałatki są zapowiedzią wyśmienitej kolacji w prawdziwie francuskim stylu.

  1. Obrane ziemniaki umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć je do lekko osolonej, wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut (powinny być lekko miękkie, ale nadal sprężyste). Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i odstaw do przestudzenia.
  2. W misce połącz jogurt z jajkami. Dodaj suszony przyprawy do smaku. Następnie wsyp przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto.
  3. Każdy plaster ziemniaka zanurz w przygotowanym cieście, a następnie smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż z obu stron będą złociste i chrupiące.
  4. Gotowe ziemniaki układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Więcej o: