Weź mąkę, jajka i mleko. Zrobisz kluseczki takie, że wszystkie inne się schowają

Lubisz lane kluski? Jeśli tak, mamy dla ciebie przepis, który z miejsca skradnie twoje serce i już nie odda. Niemieckie lane kluseczki są idealne i do zupy, i z okrasą. Co ważne, zrobisz je ze składników, które na pewno masz w domu. Wystarczy chwila i masz full jędrnych kluseczek, a co za tym idzie - obiad za grosze.

Niemieckie lane kluseczki, czyli szpecle, to bez wątpienia jeden z lepszych pomysłów na obiad, kiedy do wypłaty daleko, a ochota na sycący i pyszny obiad nie odpuszcza. Niemiecka kuchnia jest dość podobna do polskiej, królują tam ziemniaki, kiełbaski i ogólnie wyraziste, ale dość ciężkie potrawy. Szpecle same w sobie nie są ciężkie, natomiast umówmy się - najlepiej smakują podsmażone z boczkiem i kiszoną kapustą. Dziś mamy dla was przepis na te obłędne, kostropate kluseczki, które gotowe są w kilka minut. Przyda ci się szpryca kuchenna, by z łatwością wyciskać ciasto na wrzątek. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kluski leniwe z wędzoną papryką i cebulką. Pycha

Szpecle - niemieckie kluski z trzech składników. Rach-ciach i masz obiad za grosze

Składniki:

  • 2 większe jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mleka.

Dodatkowo:

  • sól,
  • gałka muszkatołowa, 
  • szczypta pieprzu, 
  • masło, 
  • wędzony boczek i cebula.

Szpecle - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i dokładnie całość wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij mikserem jajka z mlekiem. Następnie cały czas miksując (ale już na wolniejszych obrotach), dodawaj porcjami mąkę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
  3. W garnku zagotuj dość sporo wody z dwiema łyżkami masła i odrobiną soli. Następnie szprycą wyciskaj kluseczki na wrzątek i gotuj przez ok. 6 minut, w zależności od wielkości.
  4. Szpecle najlepiej wyciskaj ze szprycy partiami, a kiedy się ugotują, wyławiaj je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
  5. Kiedy kluseczki się gotują, na zimnej patelni wytop pokrojony boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia. 
  6. Wyłowione kluseczki dodaj na patelnię z boczkiem i podsmażaj całość na średniej mocy palnika, aż nabiorą aromatu z okrasy. 

Szpecle możesz podawać również jako dodatek do rosołu lub bulionów, a także zupy grzybowej lub pomidorowej. Dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub - jak kopytka - z różnymi sosami. Pyszne są również na słodko, ale wówczas do ciasta dodaj mniej soli i nie dodawaj pieprzu. 

Więcej o: