Niemieckie lane kluseczki, czyli szpecle, to bez wątpienia jeden z lepszych pomysłów na obiad, kiedy do wypłaty daleko, a ochota na sycący i pyszny obiad nie odpuszcza. Niemiecka kuchnia jest dość podobna do polskiej, królują tam ziemniaki, kiełbaski i ogólnie wyraziste, ale dość ciężkie potrawy. Szpecle same w sobie nie są ciężkie, natomiast umówmy się - najlepiej smakują podsmażone z boczkiem i kiszoną kapustą. Dziś mamy dla was przepis na te obłędne, kostropate kluseczki, które gotowe są w kilka minut. Przyda ci się szpryca kuchenna, by z łatwością wyciskać ciasto na wrzątek.
Zobacz wideo Zobacz przepis na kluski leniwe z wędzoną papryką i cebulką. Pycha
Szpecle - niemieckie kluski z trzech składników. Rach-ciach i masz obiad za grosze
Składniki:
- 2 większe jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mleka.
Dodatkowo:
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- szczypta pieprzu,
- masło,
- wędzony boczek i cebula.
Szpecle - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i dokładnie całość wymieszaj.
- W drugiej misce ubij mikserem jajka z mlekiem. Następnie cały czas miksując (ale już na wolniejszych obrotach), dodawaj porcjami mąkę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
- W garnku zagotuj dość sporo wody z dwiema łyżkami masła i odrobiną soli. Następnie szprycą wyciskaj kluseczki na wrzątek i gotuj przez ok. 6 minut, w zależności od wielkości.
- Szpecle najlepiej wyciskaj ze szprycy partiami, a kiedy się ugotują, wyławiaj je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
- Kiedy kluseczki się gotują, na zimnej patelni wytop pokrojony boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
- Wyłowione kluseczki dodaj na patelnię z boczkiem i podsmażaj całość na średniej mocy palnika, aż nabiorą aromatu z okrasy.
Szpecle możesz podawać również jako dodatek do rosołu lub bulionów, a także zupy grzybowej lub pomidorowej. Dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub - jak kopytka - z różnymi sosami. Pyszne są również na słodko, ale wówczas do ciasta dodaj mniej soli i nie dodawaj pieprzu.