• Link został skopiowany

Nafaszerowałam naleśniki i zapiekłam w różowym sosie. Powinnam dostać za to nagrodę

Nie ma co ukrywać - wszyscy kochamy naleśniki, a jeśli ktoś nie kocha naleśników, to albo kłamie, albo nie znalazł jeszcze swojej ulubionej wersji. Ja już ją znalazłam i mówię całkowicie szczerze, sama sobie przyznałabym nagrodę za najlepszy przepis. To prościzna, ale kilka zmian sprawiło, że naleśników na słodko już chyba nigdy nie tknę, bo po co?
Naleśniki zapiekane w sosie
Joanna Szumilas-Głowacka, Haps.pl

Od dziecka uwielbiam naleśniki, ale należę do raczej niewielkiego grona osób, które nie przepadają za ich słodkimi wersjami. Już jako mała dziewczynka krzywiłam się na naleśniki z powidłami i wolałam jeść je bez niczego lub zawijałam w nie szynkę i smarowałam serkiem topionym. Moje upodobania nie zmieniły się i do tej pory jak naleśniki, to tylko na słono. Ostatnio naszła mnie ochota na zapiekane naleśniki. Ale z kurczakiem mi się przejadły, meksykańskie też. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego. Wyszło lepiej, niż się spodziewałam. 

Zobacz wideo Gessler czy Makłowicz? Sprawdziliśmy, kto robi lepsze naleśniki

Zrobiłam najlepsze naleśniki w życiu. Przepis wymyśliłam sama

Zapiekane naleśniki to taki obiadowy pewniaczek w moim domu - zawsze każdy chętnie zje i nie mam obaw, że coś mi po drodze nie wyjdzie. Jednak naleśniki z pieczarkami, serem lub kurczakiem goszczą na moim stole tak często, że już nikogo nie zaskakują. Pomyślałam więc, że puszczę wodze fantazji i zrobię przepis, który nie istnieje. Ruszyłam z uśmiechem na zakupy bez gotowej listy pełna ciekawości, co z tego wyjdzie. 

Na samym początku pomyślałam, że już same naleśniki zrobię inaczej i nie użyję mleka, a zamiast tego dodam naturalną maślankę. Robiłam tak już kiedyś i pamiętam, że naleśniki wyszły tak mięciutkie i elastyczne, że zjadłam je bez żadnych dodatków (teraz chciałam przynajmniej postarać się opanować łakomstwo). Kupiłam także mielone mięso, szalotkę i szpinak. Myślałam chwilę nad sosem i wpadła mi w ręce passata pomidorowa z chili i ziołami. Włożyłam do koszyka i poszłam po maślankę. Szukałam także ricotty, niestety nie mogłam jej znaleźć. Zamiast tego kupiłam serek śmietankowy i wróciłam do domu już trochę głodna. 

Zrobiłam faszerowane naleśniki
Zrobiłam faszerowane naleśniki Joanna Szumilas-Głowacka

Zrobiłam zapiekane naleśniki w różowym sosie. Lepszych nie jadłam

Po powrocie do domu od razu zabrałam się za smażenie naleśników. Na początku rozpuściłam masło. Następnie wzięłam dużą szklankę o pojemności ok. 400 ml i odmierzyłam jedną porcję mąki pszennej i wsypałam do miski. Następnie dodałam półtorej tej samej szklanki maślanki i pół szklanki wody. Wbiłam 3 jajka, dodałam 3 łyżki roztopionego masła i szczyptę soli. Zmiksowałam na dość cienkie ciasto i odłożyłam na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał, dzięki czemu naleśniki miały wyjść delikatne i elastyczne. Następnie ustawiłam grzanie płyty na umiarkowaną moc i nagrzałam patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Zaczęłam smażyć naleśniki i - co ciekawe - udał się nawet pierwszy!

Zrobiłam naleśniki na maślance
Zrobiłam naleśniki na maślance Joanna Szumilas-Głowacka, Haps.pl

Kiedy usmażyłam już naleśniki maślankowe, przyszedł czas na farsz. Z tym poszło raz dwa. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość tłuszczu i zeszkliłam dwie posiekane szalotki. Kiedy się zeszkliły, dodałam mielone mięso. Gdy zaczęło zmieniać kolor, dodałam przyprawy: bazylię, czosnek ziołowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszałam i dodałam świeży szpinak. Dusiłam całość, aż liście szpinaku zwiędły. Następnie dodała czubatą łyżkę serka topionego. Miał związać farsz, by nie rozsypywał się podczas zwijania naleśników. 

Zawinęłam i zapiekłam w sosie. Zastanawiam się, gdzie mój medal za najlepsze naleśniki

Naleśniki gotowe, farsz gotowy, przyszedł czas na sos. Wcześniej nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam po prostu wymieszać passatę z serkiem śmietankowym i odrobiną maślanki, która została po naleśnikach. Wyszedł dość gęsty sos o pięknym, różowo-łososiowym kolorze. 

Robię faszerowane naleśniki
Robię faszerowane naleśniki Joanna Szumilas-Głowacka, Haps.pl

Kiedy wszystko było już gotowe, zaczęłam zwijać naleśniki. Na środku każdego położyłam porcję farszu z mięsa i szpinaku, rozsmarowałam i zwinęłam naleśniki jak krokiety - boki do środka i ciasno od dołu do góry. Wzięłam naczynie żaroodporne i posmarowałam dno sosem. Następnie ułożyłam część naleśników i znów użyłam sosu. Podobnie zrobiłam z resztą naleśników i sosu, a na wierzchu położyłam pokrojoną mozzarellę i kilka listków szpinaku dla smaku i dekoracji.

Zrobiłam zapiekane naleśniki
Zrobiłam zapiekane naleśniki Joanna Szumilas-Głowacka, Haps.pl

Przykryłam naczynie z naleśnikami i włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam przez 20 minut z funkcją góra-dół. Następnie zdjęłam pokrywkę i piekłam aż do momentu, kiedy mozzarella na wierzchu pięknie się przypiekła. Nie pozostało mi nic innego, jak nakładać i wołać męża na kolację. Miał być posiłek na dwa dni. Niestety, nie tym razem...

Faszerowane naleśniki zapiekane w sosie serowo-pomidorowym

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 1,5 godziny

Lista składników na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 szklanki maślanki, 
  • 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła, 
  • szczypta soli.

Lista składników na farsz:

  • ok. 700-800 g mielonego mięsa (dowolnego), 
  • 2 cebule szalotki,
  • ok. 300 g świeżego szpinaku, 
  • czubata łyżka serka topionego, 
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek ziołowy, bazylia.

Lista składników na sos:

  • 300 ml passaty pomidorowej z chili i ziołami, 
  • 300 g serka śmietankowego,
  • ok. 150 ml maślanki lub śmietanki. 

Naleśniki zapiekane w sosie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania naleśników na maślance. Wszystkie składniki połącz w misce i odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Następnie usmaż je na gorącej, minimalnie natłuszczonej patelni i odstaw, by nabrały sprężystości. 
  2. Zajmij się farszem. Na patelni podsmaż cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Podsmażaj, aż mięso zmieni kolor. Dodaj przyprawy i szpinak. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj serek topiony, wymieszaj i odstaw. 
  3. Do miski wlej passatę, dodaj serek śmietankowy i maślankę. W razie potrzeby dopraw ulubionymi przyprawami i zmiksuj na gładki, ale dość gęsty sos. 
  4. Zacznij zwijanie naleśników. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu i rozsmaruj. Następnie zwiń jak krokiety i układaj w naczyniu żaroodpornym. Wcześniej na dno naczynia połóż część sosu. 
  5. Układaj naleśniki warstwami, każdą z nich przykryj porcją sosu. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i kilka listków świeżego szpinaku. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopnic i piecz pod przykryciem przez 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 10 minut. 
Więcej o: