Jak zrobić kluski śląskie? Łączę 4 składniki i wszyscy się zajadają. Nie zapomnij o dziurce

Jak zrobić kluski śląskie? Przepis nie jest trudny, a niezbędne składniki zapewne masz w domu. Wystarczy tylko nieco siły w rękach i precyzji, by stworzyć danie jak spod ręki babci. Podaj z ulubionymi dodatkami, a na pewno się nie zawiedziesz.

Kluski śląskie już od lat królują w polskiej kuchni. Choć można podawać je z dowolnymi dodatkami, większość preferuje soczystą roladę i modrą kapustę. Wiele lat temu robiła je moja babcia, która pochodziła ze Śląska. Zarówno moi rodzice, wujkowie jak i my - wnukowie, wręcz przepadaliśmy za nimi. Co najlepsze, przygotowanie jest bardzo łatwe i nie potrzebujesz wielu składników. Kluczem jest odpowiednie wyrabianie masy.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Soczyste i pyszne kluski śląskie. Przepis nikomu nie powinien sprawić problemu

Zrobienie klusek śląskich wymaga od nas odpowiedniego przepisu i zachowania prawidłowej proporcji wszystkich składników. Czego potrzebujesz? Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 klusek śląskich.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków;
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej;
  • 1 jajko średniej wielkości;
  • pół łyżeczki soli do masy;
  • 1 płaska łyżka soli do gotowania wody;
  • opcjonalnie: boczek i cebulka dla okrasy.
Kluski śląskie
Kluski śląskie Fot. Rafał Mielnik / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić kluski śląskie? Wyjdą jak spod ręki babci

Jak widać, wszystkie składniki niezbędne do przygotowania klusek zapewne masz już w domu, dlatego nie musisz pędzić do sklepu i wydawać pieniędzy. Kluski są tanie, pyszne i sycące.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. 3/4 ziemniaków przełóż do miski, a w pozostałą część wsyp mąkę ziemniaczaną.
  2. Włóż do miski resztę ziemniaków, dodaj jajko i sól. Wymieszaj masę dłońmi, by stała się plastyczna.
  3. Formuj w dłoniach kluski śląskie z odrobiny masy. Nie zapominaj o zrobieniu wgłębienia w każdej sztuce Dzięki temu będą się później równomiernie i szybko gotować.
  4. Zagotuj wodę z solą i włóż do garnka kilka klusek. Gotuj około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmuj je na talerz. Powtórz z resztą klusek.

PORADA! Kluski śląskie możesz podawać nie tylko z sosem, mięsem i kapustą, lecz także z podsmażoną cebulką lub wytopionym na patelni boczkiem. Odpowiednio przygotowanym kulkom wystarczy tylko lekka okrasa, a smak obroni się sam.
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: