Kluski śląskie już od lat królują w polskiej kuchni. Choć można podawać je z dowolnymi dodatkami, większość preferuje soczystą roladę i modrą kapustę. Wiele lat temu robiła je moja babcia, która pochodziła ze Śląska. Zarówno moi rodzice, wujkowie jak i my - wnukowie, wręcz przepadaliśmy za nimi. Co najlepsze, przygotowanie jest bardzo łatwe i nie potrzebujesz wielu składników. Kluczem jest odpowiednie wyrabianie masy.
Zrobienie klusek śląskich wymaga od nas odpowiedniego przepisu i zachowania prawidłowej proporcji wszystkich składników. Czego potrzebujesz? Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 klusek śląskich.
Składniki:
Jak widać, wszystkie składniki niezbędne do przygotowania klusek zapewne masz już w domu, dlatego nie musisz pędzić do sklepu i wydawać pieniędzy. Kluski są tanie, pyszne i sycące.
Sposób przygotowania:
PORADA! Kluski śląskie możesz podawać nie tylko z sosem, mięsem i kapustą, lecz także z podsmażoną cebulką lub wytopionym na patelni boczkiem. Odpowiednio przygotowanym kulkom wystarczy tylko lekka okrasa, a smak obroni się sam.
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.