• Link został skopiowany

Pierogi ruskie robię tylko tak. Farsz wzbogacam zielonym dodatkiem i nie nadążam z dokładkami

Pierogi ruskie są jednymi z najczęściej jedzonych przez Polaków. Są łatwe, tanie, przyjemne w wykonaniu i, przede wszystkim, naprawdę smaczne. Jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli na pozór zwyczajny farsz wzbogacisz o jeden dodatek. Nikt się nie spodziewa, że zielone listki będą pasować do sera i ziemniaków.
Ruskie pierogi są w całości polskie
Sashinaelena /Shutterstock

Pierogi ruskie mają rzeszę miłośników i chętnie zamawiamy je w karczmach i restauracjach serwujących dania kuchni polskiej. Często robimy je także w domu i serwujemy na codzienny obiad, bo są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Pierogi ruskie to oczywiście farsz z ziemniaków i twarogu, czasami jeszcze z dodatkiem cebulki i obowiązkowo z dużą dawką pieprzu. Ja jednak dodaję coś jeszcze, dzięki czemu farsz jest lżejszy i ma przyjemny, świeży posmak. Chodzi o kilka listków mięty. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pierogi z dynią. Palce lizać

Pierogi ruskie z niespodzianką. Lepszych nie jedliście

Składniki na farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu,
  • ok. 300 g mączystych ziemniaków,
  • 1 średnia cebula (lub dwie, jeśli chcesz dodatkowo zrobić okrasę),
  • sól, grubo mielony pieprz, odrobina gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • kilka listków świeżej mięty.

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g drobnej mąki pszennej,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła.

Dodatkowo:

  • smalec do smażenia,
  • opcjonalnie wytopiony i pokrojony boczek do okrasy.

Pierogi ruskie z miętą - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i zmiel w maszynce. Dodaj także zmielony twaróg oraz podsmażoną cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem, a także gałką.
  2. Listki mięty potnij nożyczkami lub pokrój i dodaj do reszty. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę, by składniki się połączyły.
  3. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Do lekko ostudzonego wrzątku włóż masło i dodaj sól. Wymieszaj i dodaj do mąki. Energicznie zagnieć ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na części i każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj.
  4. Szklanką lub kieliszkiem wycinaj z ciasta kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Szczelnie zalep pierogi, tworząc ozdobną falbankę.
  5. Pierogi ruskie wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj partiami przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: