Pierogi ruskie są jednymi z najczęściej jedzonych przez Polaków. Są łatwe, tanie, przyjemne w wykonaniu i, przede wszystkim, naprawdę smaczne. Jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli na pozór zwyczajny farsz wzbogacisz o jeden dodatek. Nikt się nie spodziewa, że zielone listki będą pasować do sera i ziemniaków.
Sashinaelena /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pierogi ruskie mają rzeszę miłośników i chętnie zamawiamy je w karczmach i restauracjach serwujących dania kuchni polskiej. Często robimy je także w domu i serwujemy na codzienny obiad, bo są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Pierogi ruskie to oczywiście farsz z ziemniaków i twarogu, czasami jeszcze z dodatkiem cebulki i obowiązkowo z dużą dawką pieprzu. Ja jednak dodaję coś jeszcze, dzięki czemu farsz jest lżejszy i ma przyjemny, świeży posmak. Chodzi o kilka listków mięty.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pierogi z dynią. Palce lizać
Pierogi ruskie z niespodzianką. Lepszych nie jedliście
Składniki na farsz:
400 g półtłustego twarogu,
ok. 300 g mączystych ziemniaków,
1 średnia cebula (lub dwie, jeśli chcesz dodatkowo zrobić okrasę),
opcjonalnie wytopiony i pokrojony boczek do okrasy.
Pierogi ruskie z miętą - sposób wykonania:
Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i zmiel w maszynce. Dodaj także zmielony twaróg oraz podsmażoną cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem, a także gałką.
Listki mięty potnij nożyczkami lub pokrój i dodaj do reszty. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę, by składniki się połączyły.
Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Do lekko ostudzonego wrzątku włóż masło i dodaj sól. Wymieszaj i dodaj do mąki. Energicznie zagnieć ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na części i każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj.
Szklanką lub kieliszkiem wycinaj z ciasta kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Szczelnie zalep pierogi, tworząc ozdobną falbankę.
Pierogi ruskie wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj partiami przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.