Karpia wkładam do słoików i podaję w sylwestra. Po świętach nic się nie marnuje. Wychodzi obłędny

Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach Bożego Narodzenia? W zaledwie kilka chwil zamienisz go w pyszne danie, którym będzie się zajadać cała rodzina. Możesz być pewien, że nie zostanie ani kawałeczek.

Co zrobić z nadmiarem karpia, który został nam po świętach? Wbrew pozorom w najbliższych dniach nie jesteś skazany na odgrzewaną wersję na śniadanie, obiad i kolację. Zamiast tego wypróbuj dwa przepisy - w jednym wykorzystasz już usmażoną rybę, w drugi zaś zrobisz genialną przekąskę, wprost idealną na sylwestra. 

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Przepis na rybną zapiekankę

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy stoły nierzadko uginają się od tradycyjnych potraw. Wśród nich prym niewątpliwie wiedzie smażony karp w panierce. Co zrobić, jeśli po spotkaniu z bliskimi wciąż zostało go całkiem sporo? Możliwości masz kilka, z czego najsmaczniejszą z nim jest domowa zapiekanka. Czego będziesz potrzebować, poza rybą? Przygotuj:

  • ziemniaki,
  • cebulę,
  • opcjonalnie: inne warzywa (np. paprykę),
  • ser żółty,
  • jogurt,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, zaś karpia pokrój na średniej wielkości kawałki. Przełóż do garnka wraz z warzywami, delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku i zapiekaj w piekarniku. 10 minut przed końcem posyp obficie startym serem żółtym. Podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego (ząbki czosnku wgnieć do jogurtu, dopraw solą i pieprzem). 

Smażony karp
Smażony karp Karp, istock/Natalia Kokhanova

Co zrobić z resztek karpia? Przygotuj pyszną przekąskę

Jeśli po świętach został ci surowy karp, możesz przygotować z niego genialną przystawkę w zalewie octowej, którą zaserwujesz na przykład w sylwestrową noc. Czego będziesz potrzebować?

  • 1,5 szklanki octu,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 średniej wielkości cebul,
  • 2 łyżki cukru,
  • odrobiny oleju i mąki,
  • przypraw: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, odrobiny soli.

PORADA! Jeśli lubisz mocno octowe smaki (lub wręcz przeciwnie), wedle uznania możesz zmieniać proporcje wody, cukru i octu. Nie warto jednak przesadzać w żadną ze stron.

Jak zrobić karpia w słoikach? To naprawdę łatwe

Przygotowanie karpia w zaledwie jest stosunkowo proste. Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka i wrzucenia jej do garnka wraz z liśćmi laurowymi, cukrem, zielem angielski, wodą i octem. Całość zagotuj.

  1. Karpia oczyść i pokrój na niewielkie kawałki, przypraw z obu stron solą i pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na patelni z dodatkiem oleju. Powinien się zarumienić z obu stron.
  2. Gdy karp będzie gotowy, odłóż go na 5 minut na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu, następnie włóż do słoików, zalej wcześniej przygotowaną mieszanką, dokładnie zakręć i odstaw do wystudzenia. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: