Wyjęłam z lodówki i wrzuciłam do pieczarkowej. Smak poprawił się o sto procent

Zupa pieczarkowa to w zasadzie świetny pomysł na obiad z każdej okazji. Możemy podać ją na szybko po powrocie z pracy, zaserwować najbliższym w niedzielę jako alternatywę dla rosołu lub podczas rodzinnych spotkań w większym gronie. Przepis na zupę pieczarkową jest łatwy i szybko się ją robi. Ja ostatnio postanowiłam dodać do niej coś, czego jeszcze nie dodawałam. Już nie zapomnę o tym pysznym składniku.

Zupa pieczarkowa z porem i mięsem mielonym to coś więcej niż zwykły posiłek. To przepyszne danie robi się naprawdę łatwo i zadziwiająco szybko. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i nie ma imienin czy świąt bez tej zupy. Jeśli lubisz dobrze zjeść, wcale nie musisz jechać do drogiej restauracji - zrób pieczarkową, ale koniecznie z serem. A dokładniej z dwoma serami. Chodzi o grecką fetę oraz serek mascarpone. Gwarantuję, że każdy wyliże talerz. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę ogórkową

Najlepszy przepis na zupę pieczarkową. Zupełnie jak z restauracji

Składniki:

  • 500-700 g pieczarek,
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
  • ok. 300 g serka mascarpone,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Zupa pieczarkowa z mięsem i serem - sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drobno. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor.
  3. Dodaj pieczarki i duś na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Pamiętaj, że grzyby powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone, a ser w typie fety także jest dość słony. 
Więcej o: