• Link został skopiowany

Mama robi to ciasto tylko dwa razy w roku. Zawsze mierzymy, czy ma metr. Rozchodzi się ekspresowo

Metrowiec przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinnych świąt. Jest nie tylko smaczne, lecz także łatwe do przygotowania. Szukasz idealnego przepisu? Mamy recepturę na warstwowe, lekkie, czekoladowe ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach.
ciasto metrowiec
autor: shutterstock/Tasty Escapes

Dawniej metrowiec często pojawiał się na polskich stołach podczas różnych rodzinnych uroczystości. To jedno z ulubionych klasycznych ciast, które niestety nieco wypadło z obiegu w naszych kuchniach. Składa się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego, czyli jasnego i ciemnego, które są przełożone pyszną masą budyniową. Całość wieńczy smakowita polewa czekoladowa. Moja mama piecze go tylko dwa razy w roku - na Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Jak zrobić pyszny krem do metrowca? Kultowe ciasto przywiedzie na myśl chwile z dzieciństwa

W większości przepisów ciasto kakaowe i jasne piecze się oddzielnie. Ja jednak piekę oba na raz, aby ułatwić sobie pracę. Tak też robiła moja mama. Potrzebne więc będą dwie keksówki o długości 30 cm oraz niżej wymienione składniki:

Krem budyniowy

  • 700 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 170 g mąki pszennej
  • 160 g masła

Ciasto kakaowe

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 70 g wody
  • 80 g oleju
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g ciemnego kakao
Metrowiec, przepis na smaczne ciasto
Metrowiec, przepis na smaczne ciasto fot. ASnowKnows/pixabay

Ciasto jasne

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 70 g wody
  • 80 g oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Ile minut pieczemy metrowiec? Przepis na warstwowy wypiek jak u mamy

Przygotowanie metrowca wymaga odrobiny wprawy, zwłaszcza jeśli zależy nam na idealnym połączeniu jasnego i ciemnego ciasta oraz kremu budyniowego. Dzięki temu przepisowi możesz jednak być pewien, że ciasto zawsze wyjdzie doskonałe.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść dwie keksówki.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj wodę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając do połączenia składników. Przelej do jednej z keksówek.
  3. Ubij jajka z cukrem, dodaj wodę i olej. Wymieszaj mąkę z proszkiem i kakao, a następnie połącz z masą jajeczną. Przelej do drugiej keksówki.
  4. Piecz oba ciasta jednocześnie przez około 35-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.
  5. W 500 ml mleka rozpuść cukier i cukier waniliowy, zagotuj. W pozostałych 200 ml mleka wymieszaj mąkę i żółtka (i opcjonalnie proszek budyniowy), a następnie wlej do gotującego się mleka. Mieszaj do zgęstnienia, zdejmij z ognia i ostudź. Utrzyj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
  6. Podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  7. Pokrój oba ciasta w plastry i układaj na przemian, przekładając każdą warstwę kremem budyniowym. Na koniec polej wierzch polewą czekoladową.
Więcej o: