Metrowiec przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinnych świąt. Jest nie tylko smaczne, lecz także łatwe do przygotowania. Szukasz idealnego przepisu? Mamy recepturę na warstwowe, lekkie, czekoladowe ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach.
autor: shutterstock/Tasty Escapes
REKLAMA
REKLAMA
Dawniej metrowiec często pojawiał się na polskich stołach podczas różnych rodzinnych uroczystości. To jedno z ulubionych klasycznych ciast, które niestety nieco wypadło z obiegu w naszych kuchniach. Składa się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego, czyli jasnego i ciemnego, które są przełożone pyszną masą budyniową. Całość wieńczy smakowita polewa czekoladowa. Moja mama piecze go tylko dwa razy w roku - na Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Jak zrobić pyszny krem do metrowca? Kultowe ciasto przywiedzie na myśl chwile z dzieciństwa
W większości przepisówciasto kakaowe i jasne piecze się oddzielnie. Ja jednak piekę oba na raz, aby ułatwić sobie pracę. Tak też robiła moja mama. Potrzebne więc będą dwie keksówki o długości 30 cm oraz niżej wymienione składniki:
Krem budyniowy
700 ml mleka
150 g cukru
20 g cukru waniliowego
3 żółtka
170 g mąki pszennej
160 g masła
Ciasto kakaowe
4 duże jajka
140 g cukru
70 g wody
80 g oleju
230 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
30 g ciemnego kakao
Metrowiec, przepis na smaczne ciastofot. ASnowKnows/pixabay
Ciasto jasne
4 duże jajka
140 g cukru
70 g wody
80 g oleju
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
100 ml śmietanki 30%
150 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Ile minut pieczemy metrowiec? Przepis na warstwowy wypiek jak u mamy
Przygotowanie metrowca wymaga odrobiny wprawy, zwłaszcza jeśli zależy nam na idealnym połączeniu jasnego i ciemnego ciasta oraz kremu budyniowego. Dzięki temu przepisowi możesz jednak być pewien, że ciasto zawsze wyjdzie doskonałe.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść dwie keksówki.
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj wodę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając do połączenia składników. Przelej do jednej z keksówek.
Ubij jajka z cukrem, dodaj wodę i olej. Wymieszaj mąkę z proszkiem i kakao, a następnie połącz z masą jajeczną. Przelej do drugiej keksówki.
Piecz oba ciasta jednocześnie przez około 35-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.
W 500 ml mleka rozpuść cukier i cukier waniliowy, zagotuj. W pozostałych 200 ml mleka wymieszaj mąkę i żółtka (i opcjonalnie proszek budyniowy), a następnie wlej do gotującego się mleka. Mieszaj do zgęstnienia, zdejmij z ognia i ostudź. Utrzyj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
Podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Pokrój oba ciasta w plastry i układaj na przemian, przekładając każdą warstwę kremem budyniowym. Na koniec polej wierzch polewą czekoladową.