• Link został skopiowany

3 składniki i 25 minut. Tyle wystarczy, by z maślaków wyczarować przepyszne danie. Jest obłędne

Co można zrobić z grzybów maślaków? W skrócie: wrzuć na patelnię, dodaj 3 składniki i zajadaj się ze smakiem. Możesz być pewien, że to ekspresowe danie pokochają wszyscy domownicy. Dlatego od razu zrób więcej, by dla nikogo nie brakło.
Co można zrobić z grzybów maślaków?
Co można zrobić z grzybów maślaków? Fot. Marta Błażejowska / Agencja Wyborcza.pl

Sezon grzybowy trwa najlepsze, a chętnych na leśne wędrówki połączone ze zbieraniem dorodnych okazów nie brakuje. Obok prawdziwków, kozaków i podgrzybków znajdziemy też maślaki. Mimo iż są nieco kłopotliwe w obróbce ze względu na gęsty, lepiący się śluz, który je pokrywa, warto poświęcić na to trochę czasu, gdyż są przepyszne. Co możesz z nich zrobić?

Co można zrobić z grzybów maślaków? Prosty przepis na danie błyskawiczne

Maślaki to przepyszne grzyby, z których wyczarujesz wiele smacznych potraw. Możesz dodać je do sosów, zup czy podsmażyć w panierce lub z cebulką. Opcji jest naprawdę dużo, jednak dziś przedstawimy ci jedną z najlepszych, a przy tym najprostszych. Czego będziesz potrzebować?

  • 0,5 kg oczyszczonych maślaków,
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (18 proc.),
  • 1 średniej wielkości cebulę,
  • trochę masła,
  • soli i pieprzu
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku.

Z lodówki wyjmij śmietanę, by się nieco ociepliła. Cebulkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem i poczekaj, aż się zeszkli. To również dobry moment na dodanie startych ząbków czosnku. Oczyszczone maślaki pokrój w paski i dorzuć na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, po czym smaż na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut. Grzyby powinny stać się miękkie i puścić wodę. Gdy tak się stanie, dodaj śmietanę i smaż kolejne kilka minut, a danie będzie gotowe. Podawaj z ugotowanymi kluskami. Smacznego!

Co można zrobić z grzybów maślaków?
Co można zrobić z grzybów maślaków? Co można zrobić z grzybów maślaków? Fot. pixbay.com / ZenAga

Czy można mrozić surowe maślaki? Instrukcja krok po kroku

Smakiem maślaków możesz cieszyć się również zimą i wiosną. Wystarczy, że je zamrozisz. Ważne jest jednak, aby zrobić to w odpowiedni sposób, w przeciwnym wypadku do niczego się nie nadadzą. Od czego zacząć? 

  1. Przejrzyj dokładnie zebrane grzyby, a do mrożenia wybierz tylko te w idealnym stanie i zdrowe. Odrzuć miękkie i z widocznymi wgnieceniami (jeśli nie są robaczywe, lepiej zużyć je od razu).
  2. Wybrane maślaki oczyść ze śluzu i innych zabrudzeń. Jeśli planujesz umyć je pod bieżącą wodą, potem nie zapomnij o wysuszeniu.
  3. Większe grzyby pokrój na kilka części, mniejsze możesz zostawić w całości (choć tak naprawdę zależy to od ciebie, równie dobrze możesz pokroić wszystkie w paski).
  4. Całość podziel na partie, po czym ułóż je na desce do krojenia w taki sposób, by pomiędzy każdym grzybkiem zostało nieco odstępu. Włóż na kilka godzin do zamrażalnika. Po tym czasie przełóż do woreczków (przeznaczonych do mrożenia), by zajmowały mniej miejsca.

Jeśli zależy ci na mocniejszym smaku grzybów, pomiędzy 3 a 4 krokiem możesz je dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Trzymaj na ogniu około 15 minut, aż zmiękną, a woda odparuje, dopraw solą i pieprzem i zostaw do ostudzenia. Na koniec włóż do woreczków i schowaj do zamrażalnika. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

OSTRZEŻENIE! Tak jak w przypadku wielu innych produktów, tak i grzybów nie można mrozić więcej niż jeden raz. W przeciwnym wypadku narażasz się na nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.

Więcej o: