Sezon grzybowy trwa najlepsze, a chętnych na leśne wędrówki połączone ze zbieraniem dorodnych okazów nie brakuje. Obok prawdziwków, kozaków i podgrzybków znajdziemy też maślaki. Mimo iż są nieco kłopotliwe w obróbce ze względu na gęsty, lepiący się śluz, który je pokrywa, warto poświęcić na to trochę czasu, gdyż są przepyszne. Co możesz z nich zrobić?
Maślaki to przepyszne grzyby, z których wyczarujesz wiele smacznych potraw. Możesz dodać je do sosów, zup czy podsmażyć w panierce lub z cebulką. Opcji jest naprawdę dużo, jednak dziś przedstawimy ci jedną z najlepszych, a przy tym najprostszych. Czego będziesz potrzebować?
Z lodówki wyjmij śmietanę, by się nieco ociepliła. Cebulkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem i poczekaj, aż się zeszkli. To również dobry moment na dodanie startych ząbków czosnku. Oczyszczone maślaki pokrój w paski i dorzuć na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, po czym smaż na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut. Grzyby powinny stać się miękkie i puścić wodę. Gdy tak się stanie, dodaj śmietanę i smaż kolejne kilka minut, a danie będzie gotowe. Podawaj z ugotowanymi kluskami. Smacznego!
Smakiem maślaków możesz cieszyć się również zimą i wiosną. Wystarczy, że je zamrozisz. Ważne jest jednak, aby zrobić to w odpowiedni sposób, w przeciwnym wypadku do niczego się nie nadadzą. Od czego zacząć?
Jeśli zależy ci na mocniejszym smaku grzybów, pomiędzy 3 a 4 krokiem możesz je dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Trzymaj na ogniu około 15 minut, aż zmiękną, a woda odparuje, dopraw solą i pieprzem i zostaw do ostudzenia. Na koniec włóż do woreczków i schowaj do zamrażalnika. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
OSTRZEŻENIE! Tak jak w przypadku wielu innych produktów, tak i grzybów nie można mrozić więcej niż jeden raz. W przeciwnym wypadku narażasz się na nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.