Surówka z pora i jabłka to doskonały i uniwersalny dodatek do obiadu. Robi się ją bardzo szybko i prosto, a takie przepisy zawsze doceniamy najbardziej. Ponadto jest smaczna i bardzo zdrowa (jeszcze bardziej, gdy majonez, którego używa się do zrobienia sosu, zamienisz na jogurt), więc gdy ją zrobisz, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu. Wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania surówki z pora, bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. To jak? Chyba pora zabierać się do pracy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pory myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Można przelać go wrzątkiem, by trochę zmiękł. Jabłko i marchewki również myjemy i obieramy ze skórki. Z jabłka wycinamy gniazda nasienne, a następnie oba składniki ścieramy na tarce. Jeśli używasz gruszki, postąp z nią tak samo jak z jabłkiem. Z kolei jeśli korzystasz za kapusty, przemyj ją i poszatkuj.
Przełóż do miski por i dorzuć do niego pozostałe warzywa i owoce. Wymieszaj. Teraz czas na składniki, które podbiją smak surówki z pora. Do naczynia dodaj majonez i śmietanę (lub jogurt) oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, niech sos oblepi każde warzywo i owoc. Na koniec dopraw surówkę z pora pieprzem (najlepiej czarnym, świeżo zmielonym) i solą według własnych upodobań. Niektórzy dodają też trochę cukru do smaku.
Surówkę z pora możesz podawać od razu do obiadu, choć poleca się, by wstawić ją do lodówki przynajmniej na pół godziny, by smaki mogły się przegryźć.