Takiego ptasiego mleczka jeszcze nie jedliście. Jeden składnik pianki zaskoczy każdego

Ptasie mleczko to chyba ulubione słodycze Polaków. Lekka i puszysta pianka oblana czekoladą to idealne połączenie. Czego tu nie lubić? Niestety, ta słodkość ma pewną wadę - nie mogą jej jeść weganie. Chociaż... Czy na pewno nie mogą? Da się przecież zrobić pyszną, wegańską wersję ptasiego mleczka i właśnie zamierzamy to udowodnić.

Wegańskie ptasie mleczko? Dla jednych to być może świętokradztwo, dla innych wybawienie. Mamy jednak nadzieję, że nasz przepis skradnie serca i jednych, i drugich. Zastanawiacie się, czym zastąpić produkty mleczne, które potrzebne są zarówno do zrobienia delikatnej pianki, jak i polewy czekoladowej? To bardzo proste. Wystarczy wykorzystać roślinne zamienniki. W naszym przepisie nie ma też klasycznego cukru. Ponadto pianka w wegańskim ptasim mleczku wzbogacona jest o jeden składnik, którego większość z was pewnie się tam nie spodziewa. Zaciekawieni? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.

Zobacz wideo Przepis na klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki

Przepis na wegańskie ptasie mleczko. To, z czego zrobiona jest pianka, zaskakuje

Składniki na piankę:

  • 100 ml napoju roślinnego,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżeczki agaru.

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki wegańskiej gorzkiej czekolady,

lub:

  • 300 g malin,
  • 100 ml napoju roślinnego,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżeczki agaru.

Sposób przygotowania:

Szykujemy formę 20 cm x 20 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Jeżeli polewę robimy z malin, zaczynamy od niej. Owoce miksujemy, przelewamy do garnka i dodajemy do nich napój roślinny oraz ksylitol. Mieszamy i gdy zacznie wrzeć, dodajemy agar. Znów mieszamy. Gotujemy jeszcze przez pięć minut, a potem odstawiamy na bok. 

Połowę masy wylewamy na spód przygotowanej wcześniej formy tak, by pokryła całe dno. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za robienie pianki do ptasiego mleczka. Do garnka dodajemy napój roślinny, mleko kokosowe, syrop, ksylitol i nasiona chia. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, pamiętając o tym, by cały czas mieszać składniki. Potem dodajemy agar, znów mieszamy i zmniejszamy moc palnika. Na małym ogniu gotujemy przez pięć minut.

Masę na piankę przelewamy na malinowy spód, gdy przestygnie. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Gdy już stężeje, oblewamy ją resztą polewy malinowej (mogła w międzyczasie zmienić konsystencję, więc warto ją nieco podgrzać, by znów stała się płynna). Ponownie wstawiamy formę do lodówki, by wszystkie składniki wegańskiego ptasiego mleczka stężały.

Jeżeli nie robimy polewy malinowej, to zaczynamy od zrobienia pianki. Postępujemy z nią jak wyżej, przelewamy do formy i wkładamy do lodówki. Gdy stężeje, kroimy na kawałki jak ptasie mleczko i obtaczamy każdy w roztopionej czekoladzie. Ewentualnie można oblać pianki tylko z wierzchu. Ponownie wstawiamy do lodówki, by czekolada stężała. 

Więcej o: