Domowe smarowidła na kanapki to doskonały pomysł na pyszną przekąskę, po którą możesz sięgnąć w każdej chwili. Zwłaszcza kiedy robi się je dosłownie w kilka minut, a smakują tak wybornie, że znikają błyskawicznie. Najlepsze z nich zrobisz z jajek i dodatków, które idealnie uzupełnią ich smak.
Pasta jajeczna to zdrowy, pyszny i sycący sposób na urozmaicenie śniadania, przekąski czy kolacji. Możesz używać jej jako smarowidła do kanapek, czy jako dodatek do innej potrawy. Do tego robi się naprawdę szybko, a najdłużej przyjdzie ci poczekać na ugotowanie jajek. Czego będziesz potrzebować, by ją przyrządzić? Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, polecam wersję z cebulą.
Przygotuj:
PORADA! Do pasty jajecznej możesz też dodać awokado. Będzie praktycznie niewyczuwalne, ale za to wzbogaci ją o dodatkowe wartości odżywcze. Niektórzy sięgają też po czosnek. Tak naprawdę możesz dowolnie modyfikować przepis.
Robienie pasty jajecznej rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Najpierw zagotuj wodę w garnku, potem delikatnie włóż jajka i odczekaj kilka minut. Po wszystkim zalej je zimną wodą i ponownie poczekaj, aż ostygną. Będą się znacznie łatwiej obierać. Co dalej?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli zależy ci na mniej kalorycznie wersji, majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Ale uważaj, gdyż zwykły ma rzadszą konsystencję, przez co pasta będzie się gorzej nakładać. Dlatego lepiej sięgnąć po gęsty.