Gotuję na twardo, a potem mieszam z 4 składnikami. Mam pyszne smarowidło i przekąskę w jednym

Z czego można zrobić pastę na kanapki? Nie potrzebujesz do tego żadnych wykwintnych składników. Wystarczy kilka produktów z lodówki, przyprawy i chwila roboty, by mieć genialne smarowidło, które posmakuje każdemu.

Domowe smarowidła na kanapki to doskonały pomysł na pyszną przekąskę, po którą możesz sięgnąć w każdej chwili. Zwłaszcza kiedy robi się je dosłownie w kilka minut, a smakują tak wybornie, że znikają błyskawicznie. Najlepsze z nich zrobisz z jajek i dodatków, które idealnie uzupełnią ich smak.

Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!

Z czego można zrobić pastę na kanapki? Przygotuj jajka

Pasta jajeczna to zdrowy, pyszny i sycący sposób na urozmaicenie śniadania, przekąski czy kolacji. Możesz używać jej jako smarowidła do kanapek, czy jako dodatek do innej potrawy. Do tego robi się naprawdę szybko, a najdłużej przyjdzie ci poczekać na ugotowanie jajek. Czego będziesz potrzebować, by ją przyrządzić? Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, polecam wersję z cebulą.

Z czego można zrobić pastę na kanapki?
Z czego można zrobić pastę na kanapki? Z czego można zrobić pastę na kanapki? Fot. pexels.com / Nicola Barts

Przygotuj:

  • 6 jajek wielkości L,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • łyżeczkę chrzanu,
  • łyżeczkę musztardy sarepskiej,
  • 1 średniej wielkości cebulę,
  • szczypiorek do dekoracji,
  • sól oraz pieprz.

PORADA! Do pasty jajecznej możesz też dodać awokado. Będzie praktycznie niewyczuwalne, ale za to wzbogaci ją o dodatkowe wartości odżywcze. Niektórzy sięgają też po czosnek. Tak naprawdę możesz dowolnie modyfikować przepis.

Jak zrobić bardzo dobrą pastę jajeczną? Ta wyjdzie każdemu

Robienie pasty jajecznej rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Najpierw zagotuj wodę w garnku, potem delikatnie włóż jajka i odczekaj kilka minut. Po wszystkim zalej je zimną wodą i ponownie poczekaj, aż ostygną. Będą się znacznie łatwiej obierać. Co dalej?

  1. Obrane jajka rozgnieć widelcem i przełóż do miski.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dołóż do jajek. Dorzuć pozostałe składniki: majonez, chrzan i musztardę, po czym dokładnie wymieszaj. Powinna postać gęsta, lecz wciąż łatwa do nakładania konsystencja. Dopraw do smaku wedle uznania, a przed podaniem posyp szczypiorkiem. Przechowuj w lodówce maksymalnie dwa dni. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jeśli zależy ci na mniej kalorycznie wersji, majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Ale uważaj, gdyż zwykły ma rzadszą konsystencję, przez co pasta będzie się gorzej nakładać. Dlatego lepiej sięgnąć po gęsty.

Więcej o: