Jak zrobić kotlety mielone? Pewnie większość z nas ma na to swój własny, sprawdzony przepis. Swój przepis na mielone mają także gospodynie ze Śląska, z tym że one robią karminadle, a nie zwykłe mielone. Co odróżnia te dwie potrawy? Jeden dodatek. Większość go uwielbia.
Ahanov Michael /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Karminadle to kotlety mielone, które znają doskonale wszyscy, którzy mieszkają na Śląsku. Te kotlety są pyszne, aromatyczne i wzbogacone jednym dodatkiem, który może zdziwić mieszkańców innych stron Polski. Chodzi o solone płaty śledziowe, które wymieszane z masą mięsną sprawiają, że kotlety są warte grzechu.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na niesamowite i pyszne kotlety z kaszanki
Kotlety mielone po śląsku - bez tego ani rusz
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka),
1 większy, solony filet ze śledzia,
mleko,
czerstwa kajzerka,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 jajko,
bułka tarta,
sól, pieprz, majeranek,
smalec.
Karminadle - sposób wykonania:
Filet ze śledzia włóż do miski i zalej zimnym mlekiem, by wypłukać nadmiar soli.
Mięso pokrój na kawałki i zmiel w maszynce. Podobnie zmiel śledzia oraz namoczoną w mleku kajzerkę.
Wbij jajko, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw przyprawami i całość dokładnie wyrób dłońmi.
Z masy mięsnej formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej.
Na patelni porządnie rozgrzej pełną łyżkę smalcu. Smaż kotlety na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami.