Dynia to warzywo, które szczególnie kojarzy się z jesienią i cieszy się dużą popularnością. Jest bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, co czyni ją wartościowym składnikiem diety. Wykorzystanie jej na kanapki to świetny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Pasta z dyni nie tylko stanowi zdrowszą alternatywę dla sklepowych smarowideł, lecz także wyśmienicie smakuje.
To jesienne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Aby zrobić je w formie pysznej pasty do chleba, będą potrzebne ci te składniki:
Pasta doskonale sprawdzi się jako smarowidło do chleba, krakersów lub jako dodatek do warzyw, łącząc w sobie słodycz dyni, intensywność suszonych pomidorów i chrupkość orzechów. Tak przygotowaną można przechowywać w lodówce przez 4 dni. Aby zapewnić jej świeżość, najlepiej umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sposób przygotowania:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.