• Link został skopiowany

To najlepsza pasta do chleba. Słoik na stół, do tego chrupiące pieczywo i przystawka jak ta lala

Pasta z sezonowego warzywa to zdrowa i smaczna alternatywa przetworzonych przekąsek oraz smarowideł na kanapki. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a smak jest obłędny. Jesienią zawsze przygotowuję ją przynajmniej raz w tygodniu, a rodzina nie może jej się oprzeć.
Pasta z dyni (zdjęcie ilustracyjne)
Krzysztof Sokalla / flickr

Dynia to warzywo, które szczególnie kojarzy się z jesienią i cieszy się dużą popularnością. Jest bogata w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, co czyni ją wartościowym składnikiem diety. Wykorzystanie jej na kanapki to świetny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Pasta z dyni nie tylko stanowi zdrowszą alternatywę dla sklepowych smarowideł, lecz także wyśmienicie smakuje. 

Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Pasta z dyni do chleba to mój hit. Zrób raz, a rodzina będzie prosić o więcej

To jesienne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Aby zrobić je w formie pysznej pasty do chleba, będą potrzebne ci te składniki:

  • 400 g dyni (upieczonej lub ugotowanej),
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 50 g orzechów włoskich (lub pestek słonecznika),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie).

Jak zrobić pastę z dyni? To banalnie proste

Pasta doskonale sprawdzi się jako smarowidło do chleba, krakersów lub jako dodatek do warzyw, łącząc w sobie słodycz dyni, intensywność suszonych pomidorów i chrupkość orzechów. Tak przygotowaną można przechowywać w lodówce przez 4 dni. Aby zapewnić jej świeżość, najlepiej umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw upiecz lub ugotuj dynię, a następnie pokrój ją na kawałki. 
  2. Umieść warzywo w blenderze, dodaj suszone pomidory, orzechy, czosnek oraz oliwę z oliwek. Miksuj składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku, miksując jeszcze chwilę, aby dobrze wszystko połączyć.
  3. Gotową pastę przełóż do miseczki lub słoika. Dla dekoracji możesz dodać świeżą bazylię lub natkę pietruszki.

 Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: