Jak zrobić chrzan domowy do słoików? Sekretem są dwie łyżki tej przyprawy. Niesamowicie podbija smak

Chrzan to doskonały dodatek do wielu potraw, nadający im wyjątkowego smaku i ostrości. Żaden nie smakuje tak dobrze, jak w wersji domowej. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka składników.

Chrzan to popularny składnik w polskiej kuchni, często serwowany z wędlinami, rybami czy na świątecznych stołach. Zamiast sięgać po kolejny sklepowy słoiczek, polecamy przygotowanie go w domu. Przepis nie jest skomplikowany, a smak zdecydowanie zrekompensuje poświęcony czas. Co będzie ci potrzebne? To zaledwie kilka produktów. 

Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Jak zrobić dobry domowy chrzan? Banalnie prosty dodatek do ulubionych polskich dań

Przy świątecznym stole, gdy zapodasz taki chrzan, każdy zapyta, skąd go wzięłaś. Jest pyszny i aromatyczny. Aby go zrobić, potrzebne ci będzie:

  • 250 g świeżego chrzanu,
  • 1/2 szklanki octu (np. jabłkowego lub winnego),
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1-2 łyżki cukru (do smaku),
  • sól do przyprawienia według uznania.

To właśnie dodatek cukru sprawi, że wszyscy będą pytać o pszepis. 

Jak zrobić chrzan na zimę do słoików? Nic prostszego

Aby przygotować domowy chrzan, najpierw obierz świeży i pokrój go na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach lub użyj malaksera, aby uzyskać drobną konsystencję. Pamiętaj, że podczas tarcia chrzanu wydobywa się intensywny zapach, więc warto to robić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W osobnym naczyniu wymieszaj ocet, wodę, cukier i sól. Po przygotowaniu dodaj mieszankę płynów do startego chrzanu i dokładnie wymieszaj. Smakuj i dostosuj ilość cukru oraz soli do preferencji.

Chrzan (zdjęcie ilustracyjne)
Chrzan (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Grażyna Makara / Agencja Wyborcza.pl

Gotowy przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do lodówki. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, a im dłużej stoi, tym intensywniejszy smak nabiera. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: