Tanie, szybkie i tak pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał w dzieciństwie

Polska kuchnia wręcz tonie w przepisach na najróżniejsze kluski i nie sposób nie wspomnieć o jednych z najlepszych. Kładzioki, kluski kładzione lub - jak mówiło się u mnie w domu - kluseczki z miseczki to świetny pomysł na pyszny obiad za przysłowiowe grosze. Co w nich takiego niezwykłego? Oczywiście smak - możesz podawać je na dwa sposoby.

Kładzioki to dla wielu z nas miłe wspomnienie z czasów dzieciństwa, kiedy robiły je dla nas nasze mamy i babcie. Przepis na kluski kładzione jest jednym z tych, które najbardziej lubimy - jest szybki, tani i zawiera tylko kilka składników. Jeśli masz mąkę, jajka i trochę wody lub mleka, w kilka chwil zrobisz obiad, na który rzuci się z ochotą cała rodzina.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne kluski leniwe

Kładzioki - przepis na tani obiad jak za dawnych lat

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej niskiego typu przemiału, 
  • 2 jajka,
  • ok. pół szklanki mleka albo wody,
  • sól do smaku,
  • łyżka masła.

Kluski kładzione - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej mleko lub wodę (mleko sprawdzi się lepiej, jeśli kładzioki planujesz podać na słodko). Białka oddziel od żółtek. Żółtko wymieszaj razem z wodą lub mlekiem.
  2. Do miski dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie ostrożnie dodaj ją do masy na kluski i wymieszaj, najlepiej łopatką. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić struktury białek.
  4. W garnku zagotuj wodę z solą i masłem. Kiedy woda zawrze, zamocz w niej łyżkę i nabierz porcję ciasta. Następnie szybko włóż ją do wody i tak właśnie "kładź" kluski.
  5. Kiedy wrzucisz już wszystkie kluski do garnka, zamieszaj dno, ponieważ luźne ciasto lubi przywierać. Gotuj je przez ok. 2 minuty, w zależności od wielkości.

Z czym podawać kładzioki? Jeśli wolisz kluski na słodko, polecam podać je ze słodką śmietaną i musem owocowym, na przykład z truskawek. Będą dobrze smakowały także polane masłem i oprószone cynamonem. Jeśli jednak wolisz wytrawną wersję tego dania, świetnie będą smakowały okraszone skwarkami z cebulą lub podsmażonym boczkiem. To także idealne uzupełnienie różnych sosów, szczególnie polecam grzybowy. 

Więcej o: