Weź ziemniaki, boczek i biały napój. Ten przepis to mistrzostwo smaku i to po taniości

Kuchnia polska zupami stoi i tak jest od wieków. Dziś mamy dla ciebie naprawdę stary przepis, który wciąż nie stracił na popularności i smakuje dosłownie każdemu. Zupę kartoflaną jedli kiedyś biedniejsi, ale smak wcale nie był ubogi. Podpowiemy ci, jak zrobić kartoflankę, ale w nieco bogatszej wersji. Jeden dodatek może cię lekko zastanowić.

Kartoflanka to w zasadzie przepis, który nie istnieje w jednej konkretnej formie. To zupa, która przyjmie niemal wszystko: można ją robić na wędzonce, na kościach lub całkowicie warzywnym wywarze, można ją zabielać lub zmiksować na gładki krem. Dziś jednak na tapet bierzemy kartoflankę taką, jaką spokojnie mogłaby serwować restauracja stylizowana na karczmę sprzed stu lat. Ważna jest oczywiście wkładka i biały dodatek. Nie ma mowy o śmietanie, my dodamy maślankę. 

Kartoflanka na maślance - przepis jak spod strzechy

Składniki:

  • 1 litr rosołu lub dowolnego bulionu (polecam bulion na żeberkach),
  • 7 ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • ok. 200 g boczku wędzonego,
  • ok. 100 g kiełbasy swojskiej, 
  • starta marchewka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka maślanki naturalnej, 
  • sok z kiszonych ogórków (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, suszony majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • łyżka smalcu.
Zobacz wideo Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ten przepis rzuci cię na kolana

Zupa kartoflanka - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych. Zawarta w nich skrobia przyjemnie zagęści zupę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim pół łyżki smalcu. Następnie wrzuć ziemniaki i chwilę podsmażaj. Kiedy już lekko się zezłocą, zalej je rosołem lub bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
  3. Boczek pokrój w kostkę, następnie wrzuć go na zimną patelnię i wytapiaj. Później dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj razem z boczkiem, aż się zarumieni. Pamiętaj, by moc palnika nie była za wysoka.
  4. Kiedy kiełbasa się zezłoci, dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę (jeśli będzie potrzeba, dołóż smalcu). Ważne, żeby cebula wolno się podsmażała i uzyskała jasnobrązowy kolor. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Kiedy już cebula będzie jasnobrązowa, dodaj ją do zupy.
  5. Startą marchewkę dołóż do zupy bezpośrednio lub chwilę ją podsmaż. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie wlej maślankę i wymieszaj. Pod koniec gotowania możesz zakwasić zupę sokiem z ogórków kiszonych. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o: