Jest nie tylko pyszna, lecz także zaskakująco prosta w przygotowaniu. Nie potrzebujemy wielu składników, aby wyczarować pyszny obiad, który podbije kubki smakowe nawet wybrednych smakoszy. Zupa kukurydziana sprawdzi się solo, ale jest również fantastycznym dodatkiem do mięsnych dań głównych, takich jak dobrze stek lub pieczony kurczak. Można podać ją w rozmaitych wersjach np. z serowym czosnkowym chlebem, aby zwiększyć uczucie sytości.
Zawsze uwielbiałem zupę kukurydzianą za szybkość jej przygotowania i nieskomplikowany proces gotowania. Co najlepsze mój przepis wymaga tylko trzech składników, które praktycznie zawsze mamy w szafkach kuchennych lub spiżarni. Wychodzi obłędnie kremowa i to bez dodatku śmietany. Mowa tutaj o kukurydzy w puszce (można użyć także świeżej lub mrożonej kukurydzy), mleku oraz kostce masła.
Etapy przygotowania zupy są proste i ograniczają się do czterech kroków. Już przy minimalnym wysiłku będziesz mieć miskę aromatycznej i rozgrzewającej zupy, którą możesz serwować w formie przystawki lub obiadu. Mimo że przepis jest prosty i nie zawiera żadnych przypraw, możesz dodać płatki czerwonej papryki lub wędzoną paprykę, aby uzyskać ostrość.