Bez dodatku tłustej śmietany. Zupa krem z kukurydzy z 3 składników. Ciężko o lepszy przepis

Niektóre pomysły na szybki obiad wcale nie muszą oznaczać oklepanych dań. Aby nie popaść w rutynę, mamy dla ciebie prosty przepis na zupę krem z kukurydzy. Idealnie sprawdzi się jesienią, rozgrzewając i zachwycając kremową konsystencją.

Jest nie tylko pyszna, lecz także zaskakująco prosta w przygotowaniu. Nie potrzebujemy wielu składników, aby wyczarować pyszny obiad, który podbije kubki smakowe nawet wybrednych smakoszy. Zupa kukurydziana sprawdzi się solo, ale jest również fantastycznym dodatkiem do mięsnych dań głównych, takich jak dobrze stek lub pieczony kurczak. Można podać ją w rozmaitych wersjach np. z serowym czosnkowym chlebem, aby zwiększyć uczucie sytości.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak zrobić zupę z kukurydzy? Prosty przepis z 3 składników

Zawsze uwielbiałem zupę kukurydzianą za szybkość jej przygotowania i nieskomplikowany proces gotowania. Co najlepsze mój przepis wymaga tylko trzech składników, które praktycznie zawsze mamy w szafkach kuchennych lub spiżarni. Wychodzi obłędnie kremowa i to bez dodatku śmietany. Mowa tutaj o kukurydzy w puszce (można użyć także świeżej lub mrożonej kukurydzy), mleku oraz kostce masła. 

  • Ziarna kukurydzy - 400 g,
  • Masło - 1-2 łyżki (około 20-30 g),
  • Mleko - 500 ml.

Przepis na zupę krem z kukurydzy. Wystarczy mniej niż 20 minut

Etapy przygotowania zupy są proste i ograniczają się do czterech kroków. Już przy minimalnym wysiłku będziesz mieć miskę aromatycznej i rozgrzewającej zupy, którą możesz serwować w formie przystawki lub obiadu. Mimo że przepis jest prosty i nie zawiera żadnych przypraw, możesz dodać płatki czerwonej papryki lub wędzoną paprykę, aby uzyskać ostrość.

Kukurydza (zdjęcie ilustracyjne)
Kukurydza (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Tomasz Stańczak / Agencja Wyborcza.pl
  1. Podpraż ziarna kukurydzy w maśle. Rób to powoli i delikatnie. Ważne jest, aby gotować ziarna kukurydzy, aż cała wilgoć wyparuje, aby mogły się przypiec. Ten proces jest kluczowy dla wydobycia naturalnych smaków.
  2. Zmiksuj prażone ziarna kukurydzy z mlekiem w blenderze. Zawartość skrobi przyczyni się do uzyskania lekko gęstej konsystencji po zmiksowaniu.
  3. Gotuj zupę na wolnym ogniu do preferowanej gęstości. (Jeśli chcesz, aby zupa była lekko gęsta, możesz dalej gotować zupę na wolnym ogniu. Ale jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, dodaj więcej mleka lub wody).
  4. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem, a następnie udekoruj szczypiorkiem lub szczypiorkiem.
Rodzaje dyni
Rodzaje dyni Grafika Haps
Więcej o: