Już nie kupuję ani serków, ani wędliny. Kanapki jadam tylko z tym smarowidłem. Gotowe w 5 minut

Awokado to dziś jedno z najpopularniejszych owoców świata, choć spożywane jest raczej jako warzywo, np. pokrojone w plasterki i serwowane na tostach. Świetnie nadaje się też jako smarowidło do chleba zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jak zrobić najprostszą pastę z awokado?

Awokado jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych i ma ok. 170 kcal w 100 g. Jak wylicza portal dietetycy.org.pl, w 100 g owocu znaleźć można 1,96 g białka, aż 10 g tłuszczów jednonienasyconych omega-9, 1,8 g tłuszczów wielonienasyconych omega-3 i omega-6, 6,8 g błonnika, a także witaminę C,  A, E i K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód.

Zobacz wideo

Kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9 odpowiadają za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, chronią też przed chorobami układu krążenia. Przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) chronią przed wolnymi rodnikami i hamują procesy starzenia, a witamina C dodatkowo wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą. To dlatego warto włączyć awokado do codziennej diety, np. w formie banalnie prostej pasty kanapkowej.

Jak zrobić najprostszą pastę z awokado? Smarowidło na kanapki w 5 minut

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wylicza, że jedna porcja składająca się z pasty i dwóch kromek chleba razowego dostarczy organizmowi 333 kcal, 15 g białka, 16 g tłuszczu i 38 g węglowodanów. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • połówka dojrzałego awokado,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • mały ząbek czosnku - opcjonalnie,
  • sól i pieprz - do smaku.

Jeśli zależy ci na czasie, jajko i awokado po prostu rozgnieć widelcem w jednej misce. Pastę możesz też od razu przygotować z podwójnej porcji.

Sposób przygotowania:

  1. Wydrąż miąższ z połówki awokado. Rozdrobnij widelcem na papkę, dodaj sok z cytryny i zamieszaj.
  2. Ugotowane jajko obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Dodaj do awokado.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, wrzuć do pasty.
  4. Dorzuć szczypiorek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z chlebem razowym i porcją warzyw, np. ogórkiem, rzodkiewką albo pomidorem.
Podpowiadamy, co zrobić z pestką awokado.
Podpowiadamy, co zrobić z pestką awokado. Fot. unsplash, Kelly Sikkema

Po czym poznać, że awokado jest dojrzałe? Sprawdź, jak wybierać awokado w sklepie

Przy wybieraniu idealnego okazu przede wszystkim zwróć uwagę na barwę. Dojrzałe awokado ma intensywny zielony kolor (choć ten zależy przede wszystkim od odmiany):

  • Hass - ciemnofioletowa skórka;
  • Fuerte - intensywnie i jednolicie zielona skórka.

Zwróć także uwagę na to, by skórka była sprężysta i miękka. Twarde awokado będzie potrzebowało czasu, by dojrzeć i zmięknąć. Unikaj owoców o bardzo miękkiej, zapadającej się skórce i z brunatnymi plamami.

PORADA! Jeśli kupisz zbyt twarde awokado, wrzuć je do koszyka albo papierowej torebki z jabłkiem lub bananem. Owoce te wydzielają etylen przyspieszający proces dojrzewania. Dobrym sposobem na ekspresowe zmiękczenie go jest zawinięcie w folię aluminiową i pozostawienie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera.

Więcej o: