Bez niej schabowy nie smakuje tak samo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Tylko metodą "dwóch palców"

Jak zrobić kapustę zasmażaną, by wyszła wyrazista i pełna smaku? To naprawdę proste. Zalewając ją wodą, zastosuj metodę dwóch palców, a poza tym nie zapomnij o kluczowych przyprawach. Wyjdzie idealna, nie tylko do obiadu.

Żadna mizeria, mieszanka sałat, marchewka czy ogórki kiszone. Jeśli na niedzielny obiad serwujesz kotleta schabowego z ziemniakami, koniecznie musisz podać do nich kapustę zasmażoną. Chyba nie ma lepszego zestawu, który razem smakowałby tak wybornie. Jak ją przyrządzić, by była wyjątkowo pyszna, aromatyczna i w mig znikała z talerzy?

Zobacz wideo

Co dodać do zasmażanej kapusty? O tych składnikach nie zapomnij

Kapusta zasmażana to idealny dodatek do kotletów schabowych lub mielonych, choć miłośnicy potrafią wyjadać ją samą. Wyrazista, delikatnie kwaśna, o głębokim smaku, odpowiednio doprawiona i przyrządzona sprawia, iż całe danie komponuje się genialnie. Warto ją zrobić, tym bardziej że wbrew pozorom nie jest to trudne. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:

  • 1 kg dobrej, kiszonej kapusty,
  • małą cebulę,
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, kminek (dosłownie odrobinę),
  • czubatą łyżkę masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie: trochę boczku.

Jak zrobić kapustę zasmażaną? Zastosuj metodę na dwa palce

Przygotowanie pysznego dodatku do obiadu rozpocznij od dokładnego odciśnięcia kapusty kiszonej. Następnie ułóż ją na desce i posiekaj na niewielkie kawałeczki, a na koniec przenieś do garnka i zalej wodą, by przykryła ją na wysokość dwóch palców. Co dalej?

Jak zrobić kapustę zasmażaną?
Jak zrobić kapustę zasmażaną? Jak zrobić kapustę zasmażaną? Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl
  1. Do garnka z wodą dorzuć 3 liście laurowe, trochę kminku i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Opcjonalnie: w międzyczasie pokrój boczek w kostce i podsmaż na patelni. Dorzuć do niego posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, całość dorzuć do kapusty. Jeśli nie chcesz dodatku mięsa, pomiń pierwszy krok i skup się tylko na warzywie.
  2. Na użytej wcześniej patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie zasmażka. Gdy będzie gotowa, dorzuć ją do kapusty, ponownie wymieszaj  i podgotuj jeszcze chwilkę na minimalnym ogniu. Całość powinna zgęstnieć. Gdy tak się stanie, dopraw wedle uznania.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Kapustę odciskaj nad miseczką. Zyskasz w ten sposób pyszny i zdrowy sok, który możesz wypić, lub wykorzystać potem, na przykład jako dodatek do zupy.

Więcej o: