• Link został skopiowany

Bez niej schabowy nie smakuje tak samo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Tylko metodą "dwóch palców"

Jak zrobić kapustę zasmażaną, by wyszła wyrazista i pełna smaku? To naprawdę proste. Zalewając ją wodą, zastosuj metodę dwóch palców, a poza tym nie zapomnij o kluczowych przyprawach. Wyjdzie idealna, nie tylko do obiadu.
Bez niej schabowy nie smakuje tak samo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Tylko metodą 'dwóch palców'
Bez niej schabowy nie smakuje tak samo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Tylko metodą 'dwóch palców'. Fot. istockphoto.com / Olga Mazyarkina

Żadna mizeria, mieszanka sałat, marchewka czy ogórki kiszone. Jeśli na niedzielny obiad serwujesz kotleta schabowego z ziemniakami, koniecznie musisz podać do nich kapustę zasmażoną. Chyba nie ma lepszego zestawu, który razem smakowałby tak wybornie. Jak ją przyrządzić, by była wyjątkowo pyszna, aromatyczna i w mig znikała z talerzy?

Zobacz wideo

Co dodać do zasmażanej kapusty? O tych składnikach nie zapomnij

Kapusta zasmażana to idealny dodatek do kotletów schabowych lub mielonych, choć miłośnicy potrafią wyjadać ją samą. Wyrazista, delikatnie kwaśna, o głębokim smaku, odpowiednio doprawiona i przyrządzona sprawia, iż całe danie komponuje się genialnie. Warto ją zrobić, tym bardziej że wbrew pozorom nie jest to trudne. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:

  • 1 kg dobrej, kiszonej kapusty,
  • małą cebulę,
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, kminek (dosłownie odrobinę),
  • czubatą łyżkę masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie: trochę boczku.

Jak zrobić kapustę zasmażaną? Zastosuj metodę na dwa palce

Przygotowanie pysznego dodatku do obiadu rozpocznij od dokładnego odciśnięcia kapusty kiszonej. Następnie ułóż ją na desce i posiekaj na niewielkie kawałeczki, a na koniec przenieś do garnka i zalej wodą, by przykryła ją na wysokość dwóch palców. Co dalej?

Jak zrobić kapustę zasmażaną?
Jak zrobić kapustę zasmażaną? Jak zrobić kapustę zasmażaną? Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl
  1. Do garnka z wodą dorzuć 3 liście laurowe, trochę kminku i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Opcjonalnie: w międzyczasie pokrój boczek w kostce i podsmaż na patelni. Dorzuć do niego posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, całość dorzuć do kapusty. Jeśli nie chcesz dodatku mięsa, pomiń pierwszy krok i skup się tylko na warzywie.
  2. Na użytej wcześniej patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie zasmażka. Gdy będzie gotowa, dorzuć ją do kapusty, ponownie wymieszaj  i podgotuj jeszcze chwilkę na minimalnym ogniu. Całość powinna zgęstnieć. Gdy tak się stanie, dopraw wedle uznania.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Kapustę odciskaj nad miseczką. Zyskasz w ten sposób pyszny i zdrowy sok, który możesz wypić, lub wykorzystać potem, na przykład jako dodatek do zupy.

Więcej o: