U nas królują kopytka, zaś we Włoszech gnocchi. Sposobów ich podania jest wiele, lecz najczęściej towarzyszy im pomidorowy bądź serowy sos. Włoskie kluseczki zachwycają smakiem i prostotą. Mimo krótkiej listy składników, przygotowanie czasami może przysporzyć problemów. Na szczęście znamy przepis, dzięki któremu zawsze wychodzą idealnie. Świetnie sprawdzą się jako opcja na szybki obiad w środku tygodnia i wystawną kolację.
Gnocchi oznaczają po włosku "małe grudki". Z kulinarnego punktu widzenia te grudki odnoszą się do małych kawałków ciasta. Wiele włoskich rodzin serwuje je jako część dużego rodzinnego posiłku w niedzielę. Do zrobienia pysznych, delikatnych gnocchi potrzeba tylko trzech niedrogich składników: ziemniaków, mąki oraz jajka. Szczególnie ważny jest rodzaj użytych ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się niemłode, odmiany "mącznej", sypkiej.
Składniki:
Jeśli próba zrobienia włoskich kopytek kiedykolwiek skończyła się twardymi lub gumowatymi kulkami, czy masą kleiku, możesz obawiać się kolejnej próby. Moja najlepsza rada to przestać się martwić. Z tym przepisem gnocchi nie mogą się nie udać. Podawaj gotowe kluseczki z ulubionym sosem lub pesto.