Kopytka babci mogą się schować, od kiedy robię ten włoski rarytas. Wystarczą tylko 3 składniki

Gnocchi ziemniaczane są delikatne, puszyste i łatwiejsze do zrobienia, niż myślisz. Cztery podstawowe składniki ze spiżarni i odrobina delikatności to wszystko, czego potrzeba, aby przygotować to kultowe włoskie danie w domu.

U nas królują kopytka, zaś we Włoszech gnocchi. Sposobów ich podania jest wiele, lecz najczęściej towarzyszy im pomidorowy bądź serowy sos. Włoskie kluseczki zachwycają smakiem i prostotą. Mimo krótkiej listy składników, przygotowanie czasami może przysporzyć problemów. Na szczęście znamy przepis, dzięki któremu zawsze wychodzą idealnie. Świetnie sprawdzą się jako opcja na szybki obiad w środku tygodnia i wystawną kolację.

Zobacz wideo

Sposób na najlepsze gnocchi. Przepis składa się jedynie z 3 składników

Gnocchi oznaczają po włosku "małe grudki". Z kulinarnego punktu widzenia te grudki odnoszą się do małych kawałków ciasta. Wiele włoskich rodzin serwuje je jako część dużego rodzinnego posiłku w niedzielę. Do zrobienia pysznych, delikatnych gnocchi potrzeba tylko trzech niedrogich składników: ziemniaków, mąki oraz jajka. Szczególnie ważny jest rodzaj użytych ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się niemłode, odmiany "mącznej", sypkiej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 roztrzepane jajko.

Przepis na gnocchi we włoskim stylu. Kluczem jest użycie lekkiej ręki, od mieszania po formowanie

Jeśli próba zrobienia włoskich kopytek kiedykolwiek skończyła się twardymi lub gumowatymi kulkami, czy masą kleiku, możesz obawiać się kolejnej próby. Moja najlepsza rada to przestać się martwić. Z tym przepisem gnocchi nie mogą się nie udać. Podawaj gotowe kluseczki z ulubionym sosem lub pesto.

Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka
Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka Fot. Bartosz Luczak/ Shutterstock
  1. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki umyj (nie obieraj i nie nacinaj skórki) i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez 35-45 minut, aż będą miękkie.
  2. Odcedź ziemniaki, obierz ze skórki i dokładnie zgnieć praską do ziemniaków.
  3. Przełóż przestudzone kartofle na stolnicę, dodaj sól, pieprz i przesianą mąkę. Zrób dołek, wlej jajko i szybko połącz składniki w kulę, nie wyrabiając.
  4. Pokrój na kawałki i formuj wałeczki o średnicy 1,5-2 cm. Możesz zrobić wgłębienia widelcem.
  5. Gotuj gnocchi partiami w osolonej wodzie, a gdy wypłyną, wyławiaj łyżką cedzakową. Smacznego!
Więcej o: