Jamie Oliver od lat bezbłędnie trafia w gusta pasjonatów gotowania na całym świecie. Wie, jak łączyć ze sobą składniki, by smak dania był niepowtarzalny, a jego przyrządzenie tak proste, by każdy mógł przetestować je we własnej kuchni. Kucharz nie stroni też od połączeń nietypowych, które wielu osobom nawet nie przyszłyby do głowy. Kto z was wpadłby na to, że z makaronowego gniazdka i soczystej ryby można zrobić wyśmienite kotleciki?
Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe
To ciekawe, szybkie i zaskakujące połączenie ryby z makaronem ma niesamowitą teksturę.
2 porcje
Przygotowanie: 18 minut
- 1 gniazdko makaronu ryżowego vermicelli (50 g)
- ½ pęczka kolendry (15 g)
- 2 filety z białej ryby, bez skóry i ości (po 150 g)
- 1 łyżka sezamu
- 1 duże jajko
- 1 cytryna
- oliwa
- 60 g suszonych moreli
- 2 łyżeczki harissy
- Połam makaron, wrzuć go do miski i zalej wrzątkiem. Namaczaj 3 minuty, a następnie odcedź, odciśnij z płynu i włóż z powrotem do miski.
- Na desce drobno posiekaj większość kolendry, zachowując kilka listków do dekoracji. Pokrój rybę na kawałki różnej wielkości – spore i bardzo drobne. Dodaj do makaronu rybę, kolendrę oraz sezam.
- Wbij do makaronu z rybą jajko, wsyp drobno startą skórkę z ½ cytryny, dopraw całość szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze ugnieć razem. Podziel masę na 4 części i wilgotnymi dłońmi uformuj okrągłe kotleciki grubości 2 cm.
- Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu i kiedy się rozgrzeje, wlej na nią cienką warstwę oliwy. Smaż kotleciki po 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią z wierzchu i usmażą w środku, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
- W blenderze zmiksuj morele i harissę z sokiem z ½ cytryny i 60 ml wrzątku na gładką masę. Dopraw ją do smaku i przełóż łyżką na dwa talerze. Na wierzchu ułóż chrupiące kotleciki, posyp je resztą listków kolendry i podawaj z łódeczkami cytryny do wyciskania.
Okładka książki, fot. Wydawnictwo Insignis Media
W jednej porcji
Kalorie 416 kcal, tłuszcze 13,7 g, tł. nas. 2,3 g, białka 34 g, węglow. 40,1 g, cukier 13,7 g, sól 1,1 g, błonnik 2,8 g
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2024 Simply Jamie). Zdjęcia: © David Loftus, 2024.
Tytuł, lead oraz wstęp pochodzą od redakcji Haps.pl.