Gdy postawisz te kotleciki na stole, rodzina zaniemówi. Przepis znanego kucharza łamie wszelkie schematy

Polacy uwielbiają kotlety, najbardziej oczywiście mielone i schabowe. Pora jednak nieco odświeżyć kuchnię. Idealnie pomoże ci w tym przepis Jamiego Olivera na chrupiące kotleciki, które są połączeniem... ryby i makaronu. Coś nam się wydaje, że już po pierwszym kęsie zajmą ważne miejsce w twoim kulinarnym sercu.

Jamie Oliver od lat bezbłędnie trafia w gusta pasjonatów gotowania na całym świecie. Wie, jak łączyć ze sobą składniki, by smak dania był niepowtarzalny, a jego przyrządzenie tak proste, by każdy mógł przetestować je we własnej kuchni. Kucharz nie stroni też od połączeń nietypowych, które wielu osobom nawet nie przyszłyby do głowy. Kto z was wpadłby na to, że z makaronowego gniazdka i soczystej ryby można zrobić wyśmienite kotleciki?

Zobacz wideo

Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe

To ciekawe, szybkie i zaskakujące połączenie ryby z makaronem ma niesamowitą teksturę.

2 porcje

Przygotowanie: 18 minut

  • 1 gniazdko makaronu ryżowego vermicelli (50 g)
  • ½ pęczka kolendry (15 g)
  • 2 filety z białej ryby, bez skóry i ości (po 150 g)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 duże jajko
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • 60 g suszonych moreli
  • 2 łyżeczki harissy
  1. Połam makaron, wrzuć go do miski i zalej wrzątkiem. Namaczaj 3 minuty, a następnie odcedź, odciśnij z płynu i włóż z powrotem do miski.
  2. Na desce drobno posiekaj większość kolendry, zachowując kilka listków do dekoracji. Pokrój rybę na kawałki różnej wielkości – spore i bardzo drobne. Dodaj do makaronu rybę, kolendrę oraz sezam.
  3. Wbij do makaronu z rybą jajko, wsyp drobno startą skórkę z ½ cytryny, dopraw całość szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze ugnieć razem. Podziel masę na 4 części i wilgotnymi dłońmi uformuj okrągłe kotleciki grubości 2 cm.
  4. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu i kiedy się rozgrzeje, wlej na nią cienką warstwę oliwy. Smaż kotleciki po 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią z wierzchu i usmażą w środku, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  5. W blenderze zmiksuj morele i harissę z sokiem z ½ cytryny i 60 ml wrzątku na gładką masę. Dopraw ją do smaku i przełóż łyżką na dwa talerze. Na wierzchu ułóż chrupiące kotleciki, posyp je resztą listków kolendry i podawaj z łódeczkami cytryny do wyciskania.
embed

Okładka książki, fot. Wydawnictwo Insignis Media

W jednej porcji

Kalorie 416 kcal, tłuszcze 13,7 g, tł. nas. 2,3 g, białka 34 g, węglow. 40,1 g, cukier 13,7 g, sól 1,1 g, błonnik 2,8 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2024 Simply Jamie). Zdjęcia: © David Loftus, 2024.

Tytuł, lead oraz wstęp pochodzą od redakcji Haps.pl.

Więcej o: