Smalec nieco stracił na popularności i obecnie wiele osób sięga po niego tylko podczas smażenia kotletów bądź placków. Tymczasem można z niego wyczarować genialne, staropolskie smarowidło, które będzie smakować wybornie. Ważne jest jednak, aby odpowiednio dobrać dobrej jakości składniki. Sekretem będzie dodatek jabłka i wędzonej śliwki.
Smalec do smarowania chleba to staropolski rarytas, który niegdyś gościł na każdym stole i podczas każdej uroczystości. Dziś wciąż cieszy się popularnością, choć zdecydowanie nie tak wielką, jak przed laty. A szkoda, gdyż jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem, wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka składników i trochę wolnego czasu. Czego będziesz potrzebować?
PORADA! Smalec z czosnkiem niedźwiedzim po raz pierwszy jadłam w Bieszczadach. Posmarowana nim pajda, oczywiście obowiązkowo z pokrojonym ogórkiem kiszonym, smakowała genialnie. Dlatego serdecznie polecam go również w "zielonej" wersji.
Do przygotowania domowego smalcu będziesz potrzebować patelni bądź garnka z grubszym dnem, dlatego od razu ją zorganizuj. Następnie ze słoniny odetnij skórę, resztę zaś pokrój w kostkę. Możesz ją też zmielić. Co dalej?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.