• Link został skopiowany

Ukraińskie jednogarnkowe danie lepsze niż polski gulasz. Przykryte "pierzynką", a pod spodem rarytas

Kuchnia ukraińska jest pełna dań, które dobrze znamy, np. pierogi albo barszcz. Ma też oryginalne potrawy, które wyróżniają się zarówno formą podania, jak i rewelacyjnym smakiem. Najlepszym przykładem są ukraińskie żarkoje.
Ukraińskie żarkoje Fot. Paweł Małecki / Agencja Wyborcza.pl
Ukraińskie żarkoje Fot. Paweł Małecki / Agencja Wyborcza.pl

Gdy myślimy o kuchni naszych wschodnich sąsiadów, w głowie od razu pojawia się barszcz ukraiński. Najprawdziwszy jest ten przygotowany z z buraków, fasoli, marchewki, ziemniaków oraz kapusty kiszonej. Na szczególną uwagę zasługuje też kilka innych przysmaków, takich jak żarkoje, ucha i placki hreczane. Dzisiaj weźmiemy pod lupę pierwszy z nich. Jestem pewna, że prędzej czy później zagości na twoim stole.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Prosty przepis na żarkoje. Drożdżowa "czapka" robi wrażenie

Słowo "żarkoje" po polsku oznacza po prostu "gorące". Jest to gulasz wołowy, tradycyjnie zapiekany i podawany w glinianym garnku. Nazwa naczynia to horszcziki. Często jest ozdobione tradycyjnymi motywami ukraińskimi. Na wierzchu dania znajduje się "czapeczka" z ciasta drożdżowego, która przypomina chlebek. Mięso wołowe łączone jest z warzywami, w wyniku czego powstaje pyszny, aromatyczny sos. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g wołowiny,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 190 g koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy,
  • ciasto drożdżowe.

CIEKAWOSTKA! Żarkoje z ciastem drożdżowym to niejedyna możliwa opcja. Popularna jest też wersja z zapiekaną, grubszą masą pierogową. Do sosu można również dodać suszone śliwki, rodzynki, morele, posiekany koperek albo pietruszkę.

Gulasz ukraiński
Gulasz ukraiński pixabay.com/FlorinBirjoveanu

Jak zrobić gulasz ukraiński? Najlepiej smakuje z jednym napojem

Żarkoje zawsze podawane są w garnku, w którym były pieczone. Są bardzo pożywne i sycą na długo, więc zazwyczaj nie podaje się ich z żadnymi dodatkami. W tradycyjnej wersji jako napój serwuje się do nich kwas chlebowy. Oto krótka instrukcja, jak przygotować ukraiński gulasz:

  1. Pokrój mięso w kostkę, a cebule w krążki. Wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju lub maśle.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz paprykę.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, przełóż wszystko do glinianego naczynia.
  4. Na tę samą patelnię wsyp łyżkę słodkiej papryki i podgrzej.
  5. Dołóż bulion oraz koncentrat pomidorowy. Duś przez 3 minuty.
  6. Przelej wszystko do garnka, posól, popieprz i wrzuć liść laurowy.
  7. Przykryj naczynie ciastem drożdżowym i włóż do piekarnika. Piecz 25 minut w 180 st. C.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: