Nie zawierają mąki, a farsz to nie tylko ziemniaki. Białoruskie placki mogą przebić polskie

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest proste, ale pożywne, a do tego można je jeść z różnymi dodatkami. Co powiesz na małe urozmaicenie? Zainspiruj się kuchnią białoruską i zrób draniki z mięsem.

Placki ziemniaczane najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną albo mięsnym gulaszem. Ich głównym składnikiem są utarte na tarce surowe ziemniaki. Jest to nasz rodzimy wynalazek, ale w innych krajach to danie jest równie popularne. Przepisy są jednak modyfikowane. Do masy dodaje się jeszcze kilka innych produktów albo z czegoś rezygnuje. Tak też jest w przypadku białoruskiego specjału, nazywanego dranikami.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Białoruskie draniki z mięsem. Czym różnią się od polskich placków ziemniaczanych?

Słowo "dranik" pochodzi od białoruskiego słowa "drać", czyli "trzeć". Draniki (podobnie jak polskie placki ziemniaczane) przyrządza się z tartych, surowych ziemniaków i smaży na tłuszczu. Od naszego rodzimego specjału przede wszystkim różnią się tym, że do ich przygotowania nie używa się mąki. Niektórzy pomijają też jajka, bo według nich potrawa jest wtedy bardziej chrupiąca. Ja podzielę się z tobą jednak tradycyjnym przepisem. Oto potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

PORADA! Draniki można podawać na wiele różnych sposobów. Bardzo popularna jest wersja na słodko, np. z owocami albo masą makową. Placki świetnie smakują też z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym albo na ostro - faszerowane boczkiem.

placki ziemniaczane
placki ziemniaczane robert6666 / Getty Images/istock.com

Zrób na obiad pyszne draniki. Przepis nie jest skomplikowany

Białoruske placki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, bo są ciepłe i chrupiące. Jeśli nie chcesz wrzucać ich na patelnię, możesz ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku z wybranymi dodatkami. Ja pozostaję jednak wierna wersji ze smażeniem. Oto krótka instrukcja:

  1. Obierz ziemniaki oraz cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Dopraw warzywa solą, pieprzem i połącz z jajkiem.
  3. Dodaj mięso i wyrób masę rękami.
  4. Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju (powinna całkowicie przykryć dno).
  5. Formuj placuszki za pomocą łyżki i smaż z obu stron na złocisty kolor.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: