Ludzie dzielą się na dwa obozy: na tych, którzy lubią śniadania na słodko oraz na tych, którzy wolą śniadania na słono. Dziś mamy niezłą gratkę dla tych pierwszych, ale liczymy, że przekonamy do naszego przepisu także wielbicieli wytrawnych śniadań. Mamy zaszczyt zaprezentować obłędny przepis na placuszki bananowe. Są gotowe w zasadzie w kilka minut i już po pierwszym kęsie jesienny, zimny dzień zamienia się w lipcowy poranek. Co jest ważne? Zrezygnuj z mleka i zamień je na maślankę. Nie zapomnij też o cynamonie - te placki po prostu skradną ci serce i nie oddadzą nawet za okup.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki ziemniaczane
Nie kanapki i nie jajecznica. Na śniadanie zrób te mięciutkie placuszki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- dwa dojrzałe banany,
- 200 ml maślanki,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Placuszki bananowe na maślance - sposób wykonania:
- Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
- Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
- Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
Tak przygotowane placuszki podawaj tak, jak tylko chcesz. Będą świetnie smakowały z kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami. Możesz podać je także z domową konfiturą lub po prostu oprószyć cukrem pudrem, bo już same w sobie są tak pyszne, że nic nie musisz dodawać.