Ile razy można rozmrażać mięso? Polacy bagatelizują tę zasadę. Sanepid wyjaśnia

Jest to jeden z najlepszych sposobów na dłuższe przechowywanie produktów. Nawet przez kilka miesięcy. Ile razy można mrozić mięso? Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim ma jednoznaczną odpowiedź.

Mrożenie może pomóc zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy, zagospodarować nadwyżkę jedzenia, a także ograniczyć dodatkowe wyprawy do sklepu spożywczego. Niska temperatura chroni przed zepsuciem oraz skutecznie hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jednym z najczęściej mrożonych produktów jest mięso. Zapewne taka sytuacja zdarzyła się niejednemu z nas. Rozmroziliśmy schab, który zamierzaliśmy użyć do pysznego przepisu na kolację, a potem nie mieliśmy jednak okazji go przygotować i zastanawialiśmy się, czy możemy ponownie włożyć mięso do zamrażarki na kolejny raz?

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Czy można drugi raz zamrozić mięso? Eksperci ostrzegają i podają wyjątek

Sztandarową zasadą, o której powinniśmy pamiętać podczas mrożenia produktów spożywczych, w tym mięsa, jest to, aby raz rozmrożonego nie zamrażać ponownie. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim w komunikacie na stronie gov.pl ostrzega, że "grozi to silnym zatruciem". Wyjątkiem jest sytuacja, w której surowe mięso, które było zamrożone, a następnie rozmrożone, zostało poddane obróbce termicznej. Wtedy upieczony pokarm może zostać ponownie zamrożony, gdyż "obróbka termiczna zniszczy drobnoustroje, które mogły się rozwinąć podczas przechowywania mięsa w zamrażalniku".

Jak odmrozić mięso z zamrażarki? Kluczowe zasady do zachowania bezpieczeństwa

Podczas rozmrażania mięsa należy bezwzględnie przestrzegać kilku ważnych zasad. Dzięki temu unikniemy zagrożenia zatruciem pokarmowym oraz utraty jakości produktu. 

  • Rozmrażanie mięsa w lodówce. Ta metoda, choć najbezpieczniejsza, wymaga najwięcej czasu (od kilku do kilkunastu godzin). Możemy przechowywać mięso przez kilka dni przed przygotowaniem.
Mrożone mięso
Mrożone mięso Fot. kropekk_pl/Pixabay
  • Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie. Ten sposób jest szybki, lecz wymaga większej uwagi. W tym przypadku mięso powinno zostać umieszczone w specjalnej, wodoodpornej torebce i zanurzone w zimnej wodzie (trzeba ją regularnie wymieniać). Rozmrożone mięso trzeba od razu ugotować.
  • Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce. W tym przypadku musi być od razu ugotowane po zakończeniu rozmrażania. Poszczególne fragmenty mogą być podgrzane, zaś inne nadal zamrożone. To idealne warunki dla rozwoju bakterii.
Więcej o: