Mrożenie może pomóc zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy, zagospodarować nadwyżkę jedzenia, a także ograniczyć dodatkowe wyprawy do sklepu spożywczego. Niska temperatura chroni przed zepsuciem oraz skutecznie hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jednym z najczęściej mrożonych produktów jest mięso. Zapewne taka sytuacja zdarzyła się niejednemu z nas. Rozmroziliśmy schab, który zamierzaliśmy użyć do pysznego przepisu na kolację, a potem nie mieliśmy jednak okazji go przygotować i zastanawialiśmy się, czy możemy ponownie włożyć mięso do zamrażarki na kolejny raz?
Sztandarową zasadą, o której powinniśmy pamiętać podczas mrożenia produktów spożywczych, w tym mięsa, jest to, aby raz rozmrożonego nie zamrażać ponownie. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim w komunikacie na stronie gov.pl ostrzega, że "grozi to silnym zatruciem". Wyjątkiem jest sytuacja, w której surowe mięso, które było zamrożone, a następnie rozmrożone, zostało poddane obróbce termicznej. Wtedy upieczony pokarm może zostać ponownie zamrożony, gdyż "obróbka termiczna zniszczy drobnoustroje, które mogły się rozwinąć podczas przechowywania mięsa w zamrażalniku".
Podczas rozmrażania mięsa należy bezwzględnie przestrzegać kilku ważnych zasad. Dzięki temu unikniemy zagrożenia zatruciem pokarmowym oraz utraty jakości produktu.