Schab to mięso o wielu zastosowaniach, ale najczęściej jednak robimy z niego panierowane kotlety. Czasami podczas świąt pieczemy go na domowe wędliny lub podajemy w sosie własnym. Wiele osób niestety trochę boi się schabu, ponieważ to mięso dość kapryśne i lubi wyjść suche. Tak na pewno się nie stanie, gdy wykorzystasz nasz przepis na bitki schabowe. Będą delikatne, aromatyczne i naprawdę soczyste, a sos sprawi, że danie na stałe wejdzie do twojego codziennego menu. Wystarczą mięso, pieczarki i kilka drobiazgów - będzie pysznie i zaskakująco szybko.
Zobacz wideo Zobacz przepis na kotlety z kaszanki
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - mięciutkie i soczyste
Składniki:
- ok. 1 kg schabu bez kości,
- 2 średnie cebule,
- ok. 700 g pieczarek,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej,
- mąka,
- masło,
- śmietana do zabielenia sosu.
Bitki schabowe w sosie - sposób wykonania:
- Schab pokrój w dość cienkie plastry - ok. 1,5 cm grubości. Następnie lekko rozbij (ja rozbijam pięścią, żeby nie uszkodzić włókien mięsa) i natrzyj ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz ziołowy i odrobina słodkiej papryki. Odłóż na bok.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w grubą kostkę lub posiekaj w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Każdy płat mięsa dokładnie obtocz w mące. Następnie porządnie rozgrzej patelnię pół na pół z masłem i olejem. Smaż płaty mięsa na dużej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.
- Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzej dodatkową porcję masła - nie musi być go dużo. Następnie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki. Kiedy z pieczarek odparuje woda, lekko je osól i dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałkę.
- Całość lekko podlej bulionem i dodaj mięso. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś przez 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie zabiel śmietaną. Duś przez kolejne 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Zamiast pieczarek możesz użyć boczniaków lub świeżych grzybów, jeśli jeszcze masz możliwość. Wówczas smak sosu będzie bardziej intensywny i z całą pewnością wyjątkowy. Możesz użyć także suszonych grzybów. Wcześniej wystarczy je po prostu namoczyć.