Biorę schab, pieczarki i śmietanę. Mięciutkie bitki mam w niecałą godzinkę

Kiedy myślimy o schabie wieprzowym, od razu do głowy przychodzą nam dwie potrawy - schabowe i pieczeń. Dziś mamy inny przepis na schab, który sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu i każdej uroczystości. Bitki wieprzowe będą tak mięciutkie i soczyste, że twoja rodzina będzie wyrywać sobie półmisek z rąk.

Schab to mięso o wielu zastosowaniach, ale najczęściej jednak robimy z niego panierowane kotlety. Czasami podczas świąt pieczemy go na domowe wędliny lub podajemy w sosie własnym. Wiele osób niestety trochę boi się schabu, ponieważ to mięso dość kapryśne i lubi wyjść suche. Tak na pewno się nie stanie, gdy wykorzystasz nasz przepis na bitki schabowe. Będą delikatne, aromatyczne i naprawdę soczyste, a sos sprawi, że danie na stałe wejdzie do twojego codziennego menu. Wystarczą mięso, pieczarki i kilka drobiazgów - będzie pysznie i zaskakująco szybko. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kotlety z kaszanki

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym - mięciutkie i soczyste

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości,
  • 2 średnie cebule,
  • ok. 700 g pieczarek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej,
  • mąka,
  • masło,
  • śmietana do zabielenia sosu.

Bitki schabowe w sosie - sposób wykonania:

  1. Schab pokrój w dość cienkie plastry - ok. 1,5 cm grubości. Następnie lekko rozbij (ja rozbijam pięścią, żeby nie uszkodzić włókien mięsa) i natrzyj ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz ziołowy i odrobina słodkiej papryki. Odłóż na bok.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w grubą kostkę lub posiekaj w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Każdy płat mięsa dokładnie obtocz w mące. Następnie porządnie rozgrzej patelnię pół na pół z masłem i olejem. Smaż płaty mięsa na dużej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.
  4. Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzej dodatkową porcję masła - nie musi być go dużo. Następnie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki. Kiedy z pieczarek odparuje woda, lekko je osól i dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałkę.
  5. Całość lekko podlej bulionem i dodaj mięso. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś przez 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie zabiel śmietaną. Duś przez kolejne 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Zamiast pieczarek możesz użyć boczniaków lub świeżych grzybów, jeśli jeszcze masz możliwość. Wówczas smak sosu będzie bardziej intensywny i z całą pewnością wyjątkowy. Możesz użyć także suszonych grzybów. Wcześniej wystarczy je po prostu namoczyć.

Więcej o: