Bigos chowa się przy kapuście po budapesztańsku. To najlepszy obiad, jaki możesz zrobić

Jeśli jesteś fanem dań wykonanych z kapusty, to ten przepis musisz zrobić od razu. Różni się od klasycznego bigosu, a to ze względu na dobór składników. Zaskoczysz się, gdy odkryjesz, że nie ma w nim produktu, który zazwyczaj dodaje się do podobnych potraw.

Dni robią się coraz chłodniejsze, a my szukamy dań, które będą sycące i rozgrzewające. Kapusta po budapesztańsku to świetna propozycja. Nie ma w niej mięsa, za to jest pełna warzyw i intensywnego smaku. To danie oparte jest na kapuście, paprykach w różnych kolorach, marchewce i cukinii. W przygotowaniu dania ważną rolę odgrywają dodatki, które nadają jej charakteru. Passata pomidorowa spaja składniki, a papryczka chili i czosnek dodają nieco pikantności.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Ten pomysł na obiad z kapusty skrada serca. Składniki znajdziesz w każdym sklepie

Lista składników może wydawać się długa, ale uwierz mi, że każdy produkt ma znaczenie. Jednak jeśli chcesz dokonać jakichkolwiek zmian, śmiało to zrób! W ten sposób dostosujesz potrawę do swoich upodobań.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,  
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka, 
  • niewielki kawałek papryczki chili, 
  • 2 marchewki, 
  • średnia cukinia, 
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu, 
  • 400 g passaty pomidorowej, 
  • olej do smażenia, 
  • łyżka masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • łyżeczka papryki wędzonej, 
  • łyżeczka kminku, 
  • pół łyżeczki ziaren kolendry, 
  • 4 kulki ziela angielskiego, 
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić kapustę po budapesztańsku? Będzie gotowa w kilka chwil

Zapach kapusty w takim wydaniu rozchodzi się po całym domu. Ale z czym można ją podać? Może być dodatkiem do chleba, ugotowanych ziemniaków i mięsa. Świetnie będzie smakować oczywiście też jako samodzielne danie.

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z kapusty zewnętrzne liście oraz głąb. Pozostałe liście posiekaj na drobno. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paseczki, a chili posiekaj na drobną kostkę. Marchewki i cukinię obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w półkrążki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, chili i przyprawy, które znajdują się powyżej. Podsmażaj przez chwilę.
  3. Następnie dodaj na patelnię paprykę, cukinię i marchewkę. Podsmażaj całość przez kilka minut, po czym wlej bulion. Gdy bulion zacznie się gotować, przełóż zawartość patelni do dużego garnka.
  4. Dodaj do garnka posiekaną kapustę i passatę pomidorową, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Na końcu dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Tak przygotowane danie podawaj na ciepło.
Więcej o: