Dni robią się coraz chłodniejsze, a my szukamy dań, które będą sycące i rozgrzewające. Kapusta po budapesztańsku to świetna propozycja. Nie ma w niej mięsa, za to jest pełna warzyw i intensywnego smaku. To danie oparte jest na kapuście, paprykach w różnych kolorach, marchewce i cukinii. W przygotowaniu dania ważną rolę odgrywają dodatki, które nadają jej charakteru. Passata pomidorowa spaja składniki, a papryczka chili i czosnek dodają nieco pikantności.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Ten pomysł na obiad z kapusty skrada serca. Składniki znajdziesz w każdym sklepie
Lista składników może wydawać się długa, ale uwierz mi, że każdy produkt ma znaczenie. Jednak jeśli chcesz dokonać jakichkolwiek zmian, śmiało to zrób! W ten sposób dostosujesz potrawę do swoich upodobań.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- niewielki kawałek papryczki chili,
- 2 marchewki,
- średnia cukinia,
- 2 cebule szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml bulionu,
- 400 g passaty pomidorowej,
- olej do smażenia,
- łyżka masła,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- łyżeczka kminku,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić kapustę po budapesztańsku? Będzie gotowa w kilka chwil
Zapach kapusty w takim wydaniu rozchodzi się po całym domu. Ale z czym można ją podać? Może być dodatkiem do chleba, ugotowanych ziemniaków i mięsa. Świetnie będzie smakować oczywiście też jako samodzielne danie.
Sposób przygotowania:
- Usuń z kapusty zewnętrzne liście oraz głąb. Pozostałe liście posiekaj na drobno. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paseczki, a chili posiekaj na drobną kostkę. Marchewki i cukinię obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokrój w półkrążki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, chili i przyprawy, które znajdują się powyżej. Podsmażaj przez chwilę.
- Następnie dodaj na patelnię paprykę, cukinię i marchewkę. Podsmażaj całość przez kilka minut, po czym wlej bulion. Gdy bulion zacznie się gotować, przełóż zawartość patelni do dużego garnka.
- Dodaj do garnka posiekaną kapustę i passatę pomidorową, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Na końcu dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Tak przygotowane danie podawaj na ciepło.