Podgrzewam colę, wlewam do mąki i zagniatam. Ten przepis nieraz mnie uratował

Okazuje się, że cola niejedno ma zastosowanie. Jedno z nich stało się wyjątkowo popularne w sieci. O co chodzi? Wystarczy, że dolejemy ten słodki, gazowany napój do mąki, a uzyskamy rezultat, który zaskoczy.

Pomysł wykorzystania coli do wypieku chleba może wydawać się nowatorski, ale w rzeczywistości nie jest tak nieprawdopodobny. W końcu niektórzy wykorzystują piwo jako ciekawy dodatek. Dzięki niemu pieczywo zyskuje bardziej wyrazisty smak. Dla porównania cola może dodać zaskakująco przyjemny karmelowy aromat.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Przepis na chleb z dodatkiem coli. Jakich składników potrzebujesz?

Za pomocą kilku łatwodostępnych składników i prostych instrukcji możesz stworzyć bochenek miękkiego, złocistobrązowego chleba, który idealnie nadaje się do kanapek, tostów lub po prostu do samodzielnego spożycia. Sekretnym składnikiem tego przepisu jest cola. Napój dodaje subtelną słodycz i nutę karmelowego smaku, a nasycenie dwutlenkiem węgla wraz z zawartością cukru, pomaga aktywować drożdże w cieście. Dzięki temu ciasto wyrasta perfekcyjnie, a chleb jest pełen kieszeni powietrznych, co skutkuje lekką konsystencją.

Potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki (przesianej),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 opakowanie drożdży suchych,
  • 1 szklanka ciepłej Coca-Coli,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 jajko.
chleb (zdj. ilustracyjne)
chleb (zdj. ilustracyjne) amiraxgelcola/pixabay

Chleb drożdżowy na coli. Zaskakuje swoją delikatnością i smakiem

Przygotowanie chleba na bazie tego słodkiego i gazowanego napoju jest banalne i zajmuje tylko chwilę. Trzymaj się podanych propozycji oraz kroków, a bochenek wyjdzie doskonały.

  1. W dużej misce połącz przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Wlej ciepłą colę, aby aktywować drożdże, i dodaj olej.
  3. Wymieszaj składniki, a następnie zagniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni przez 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli klei się, dodaj trochę mąki.
  4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi objętość.
 
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Odpowietrz ciasto, uformuj bochenek i połóż na blasze.
  3. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
  4. Piecz 30–35 minut, aż chleb będzie złocistobrązowy. Przełóż na kratkę do ostudzenia przed krojeniem.
Więcej o: