Masz ochotę na słodkie, ale spodnie już piłują? Zrób te ciasteczka i wcinaj bez wyrzutów sumienia

Kto z nas nie lubi sobie połasuchować od czasu do czasu? Niestety, ktoś kiedyś prześmiewczo powiedział, że największe przyjemności w życiu tuczą, ale nie w przypadku tych ciasteczek. Są naprawdę pyszne, szybciutkie w przygotowaniu i sprawdzą się idealnie, kiedy chcesz sobie dosłodzić i jednocześnie nie martwić się o to, że chwilę przyjemności przypłacisz ciasnymi spodniami.

Szukasz przepisu na szybkie, łatwe i przepyszne ciasteczka, które można jeść do woli i bez wyrzutów sumienia dać dzieciom do szkoły? Jeśli tak, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane. Jak je zrobić, żeby nieco je "odchudzić"? Nie używaj cukru, a zamiast niego dodaj erytrol. Erytrol, zwany też "cudownym cukrem", niemal nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny, co ważne dla osób dbających o linię i prawidłową gospodarkę węglowodanową. Takie ciasteczka są nawet smaczniejsze niż ze zwykłym cukrem. Oto prosty przepis na zdrowe łakocie.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Szybkie ciasteczka owsiane. Idealne do kawki i na poprawę humoru

Składniki:

  • 1,5 szklanki owsianych płatków górskich,
  • pół kostki masła,
  • 3-4 łyżki mąki, najlepiej pełnoziarnistej,
  • 4 łyżki erytrolu,
  • 2 większe jajka,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • trochę nasion słonecznika,
  • opcjonalnie: 2 łyżki suszonej żurawiny.

Ciasteczka owsiane - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej płatki owsiane. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i erytrol. Dokładnie wymieszaj.
  2. Masło włóż do rondelka i rozpuść je. Kiedy masło się grzeje, roztrzep jajka.
  3. Do miski z płatkami dodaj masło (nie powinno być gorące) i wlej roztrzepane jajka. Dodaj także żurawinę, jeśli jej używasz.
  4. Masę na ciasteczka dokładnie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie łyżką nakładaj na blaszkę porcje masy na ciasteczka i delikatnie spłaszczaj, by nie były wypukłe.
  5. Blaszkę odstaw na 15 minut, by masa delikatnie stężała. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  6. Blaszkę z ciasteczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. kwadrans, aż ciasteczka owsiane będą złote. Podawaj, kiedy całkowicie wystygną.

Do ciasteczek owsianych możesz dodać także łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jej dodatek sprawi, że będą bardziej zwarte i dłużej świeże. Możesz dorzucić również dojrzały, rozgnieciony banan. Wówczas dodaj jedynie połowę erytrolu. Takie ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, wówczas będą świeże nawet tydzień. 

Więcej o: