Owsianka to jedna z najczęstszych propozycji śniadaniowych. Do jej przygotowania wykorzystuje się płatki, pochodzące z owsa. Dietetyk, Martyna Jaros na swoim blogu wygodnadieta.pl, że stosując tzw. dietę owsiankową "dostarczamy witaminy z grupy B, magnez, potas i cynk. Zapewniamy wolno trawione w przewodzie pokarmowym węglowodany złożone, spore ilości błonnika pokarmowego, a także białka roślinne". Okazuje się, że korzyści z jedzenia porannej miseczki możemy również odczuć w procesie odchudzania.
Martyna Jaros w kolejnej części wpisu skupiła się na wpływie codziennego jedzenia owsianki na proces odchudzania. Dietetyk pośpieszyła z wyjaśnieniem, że płatki owsiane, które najczęściej przygotowujemy na mleku, cechuje się wysokim indeksem sytości. To z kolei przekłada się na zmniejszoną chęć do podjadania i może skutecznie ułatwić nam drogę do pozbycia się zbędnych kilogramów.
Nie oznacza to jednak, że płatki owsiane same w sobie mają 'magiczną moc' obniżania masy ciała. Kluczowym aspektem diety odchudzającej jest deficyt kaloryczny, czyli spożywanie mniejszej dawki kalorii w ciągu dnia niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Sycąca owsianka pomaga poskromić apetyt, który sprzyja przejadaniu się.
Owsiankę można również wzbogacić o składniki wspierające odchudzanie. Dodanie do niej siemienia lnianego nie tylko podniesie jej wartość odżywczą, lecz także pomoże w procesie spalania tłuszczu. Dietetyk, Alicja Podolak na portalu dietetycy.org.pl wskazuje, że błonnik zawarty w nasionach:
Ekspertka zaleca spożywanie 2- 3 łyżek stołowych, aby cieszyć się zauważalnymi efektami. Wystarczy, że dodamy je do naszej owsianki, a z czasem będziemy mogli cieszyć się wyraźną poprawą wyglądu sylwetki, szczególnie w talii.