W mojej rodzinie ciasto z makiem od zawsze robiono według przepisu babci - klasycznie, bez zbędnych eksperymentów. Jednak kiedy odkryłam makowiec japoński, postanowiłam, że czas na małą rewolucję. Jeśli ty również nie znasz tego wypieku, to idealny moment, by to zmienić. Makowiec japoński nie tylko wyróżnia się bogatym smakiem maku, lecz także mnóstwem dodatków. Pamiętaj tylko o wszystkich krokach! Jeśli jakiś pominiesz, jest ryzyko, że nie wyjdzie.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Makowiec japoński z gotowej masy makowej. Dzięki temu robi się go szybciej
Makowiec z puszki to świetne rozwiązanie, jeśli zależy ci na czasie. Gdybyśmy jednak chcieli zrobić go z domowej masy, proces byłby zdecydowanie bardziej skomplikowany i pracochłonny. Przygotowanie maku od podstaw wymaga gotowania, mielenia i doprawiania. Jak więc przygotować prostszą wersję?
Składniki:
- 800 g gotowej masy makowej,
- 7 jajek,
- 8 jabłek,
- 60 g orzechów włoskich,
- 60 g migdałów,
- 60 g suszonych moreli,
- 50 g rodzynek,
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g suchej kaszy manny,
- 3 łyżki oleju.
Wilgotny makowiec japoński. Nie pomijaj tego kroku
W makowcu japońskim każdy etap przygotowania ma znaczenie, a pominięcie choćby jednego kroku może sprawić, że ciasto nie wyjdzie tak, jak powinno. Szczególnie istotne jest dodanie ubitych jajek, które sprawiają, że jest lekkie i wilgotne.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie orzechy i suszone owoce drobno posiekaj.
- Oddziel białka od żółtek. Białka porządnie ubij na sztywną pianę. Aby sprawdzić, czy jest ubita, wystarczy odwrócić naczynie do góry dnem. Jeśli pozostanie w misce, to znaczy, że jest gotowa.
- W większej misce umieść masę makową, żółtka, kaszę manną, olej i proszek do pieczenia. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Kolejnym, ale bardzo kluczowym momentem, jest dodanie ubitych białek. Jeśli zapomnisz o tym kroku, ciasto straci na smaku. Pamiętaj, aby dodawać białka stopniowo, w niewielkich odstępach czasowych. Ważne jest również to, aby połączyć składniki za pomocą szpatułki, robiąc to spokojnymi ruchami.
- Na sam koniec dodaj jabłka i bakalie. W tym przypadku także delikatnie wymieszaj produkty.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej gotową masę. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około godzinę. Smacznego!