W święto nie chce ci się długo stać przy garach? Zrób te placki lepsze od ziemniaczanych

Jeśli złapał cię leń lub po prostu nie chce ci się poświęcać połowy dnia na gotowanie, mamy dla ciebie przepis idealny. Te placuszki są chrupiące, aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, a smakiem biją nawet ziemniaczane. Główny składnik kupisz w każdej żabce.

Wszyscy kochamy wszelakie placuszki i prawdą jest, że na naszych stołach najczęściej pojawiają się placki ziemniaczane. To fakt, są pyszne i można je podawać na mnóstwo różnych sposobów, ale nie oszukujmy się - w końcu mogą znudzić się nawet największym smakoszom. Dlatego dziś mamy dla was przepis na zupełnie inne, nawet pyszniejsze placuszki, które idealnie sprawdzą się na obiad w dni, kiedy nie masz ochoty stać przy garach i trzeć do znudzenia ziemniaków. Placki z kaszy gryczanej są pyszne same w sobie, ale dodatki sprawią, że zaserwujesz swojej rodzinie wyżerkę jak z kosmosu.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Placki lepsze od ziemniaczanych. Weź kaszę i twaróg 

Składniki:

  • 1 pełna szklanka kaszy gryczanej, najlepiej białej,
  • ok. 150 g półtłustego twarogu,
  • 2 średnie jajka,
  • kawałek wędzonego boczku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 niewielka cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Placki z kaszy gryczanej - sposób wykonania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Powinna być dość miękka, ale nie rozgotowana.
  2. Kiedy kasza się gotuje, przygotuj resztę składników. Jeśli używasz boczku, pokrój go w drobną kostkę i wytop na patelni. Kiedy delikatnie się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Ugotowaną kaszę odcedź i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj boczek z cebulką, przeciśnij czosnek i dodaj rozgnieciony twaróg.
  4. Dodaj mąkę, jajko i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie całość wyrób, by składniki się połączyły.
  5. Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy niewielkie kawałki i uformuj z nich okrągłe i spłaszczone placuszki.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki na umiarkowanym ogniu z obu stron. Powinny być chrupiące. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Nasza porada: Placuszki z kaszy gryczanej możesz zrobić także w wersji bezmięsnej. Zamiast boczku użyj świeżych lub suszonych grzybów - takie danie będzie równie smaczne. Musisz także wiedzieć, że placki świetnie smakują również na zimno, na przykład z sosem śmietanowym lub czosnkowym. 

Więcej o: