Wszyscy kochamy wszelakie placuszki i prawdą jest, że na naszych stołach najczęściej pojawiają się placki ziemniaczane. To fakt, są pyszne i można je podawać na mnóstwo różnych sposobów, ale nie oszukujmy się - w końcu mogą znudzić się nawet największym smakoszom. Dlatego dziś mamy dla was przepis na zupełnie inne, nawet pyszniejsze placuszki, które idealnie sprawdzą się na obiad w dni, kiedy nie masz ochoty stać przy garach i trzeć do znudzenia ziemniaków. Placki z kaszy gryczanej są pyszne same w sobie, ale dodatki sprawią, że zaserwujesz swojej rodzinie wyżerkę jak z kosmosu.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Placki lepsze od ziemniaczanych. Weź kaszę i twaróg
Składniki:
- 1 pełna szklanka kaszy gryczanej, najlepiej białej,
- ok. 150 g półtłustego twarogu,
- 2 średnie jajka,
- kawałek wędzonego boczku,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 niewielka cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Placki z kaszy gryczanej - sposób wykonania:
- Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Powinna być dość miękka, ale nie rozgotowana.
- Kiedy kasza się gotuje, przygotuj resztę składników. Jeśli używasz boczku, pokrój go w drobną kostkę i wytop na patelni. Kiedy delikatnie się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Ugotowaną kaszę odcedź i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj boczek z cebulką, przeciśnij czosnek i dodaj rozgnieciony twaróg.
- Dodaj mąkę, jajko i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie całość wyrób, by składniki się połączyły.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy niewielkie kawałki i uformuj z nich okrągłe i spłaszczone placuszki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki na umiarkowanym ogniu z obu stron. Powinny być chrupiące. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Nasza porada: Placuszki z kaszy gryczanej możesz zrobić także w wersji bezmięsnej. Zamiast boczku użyj świeżych lub suszonych grzybów - takie danie będzie równie smaczne. Musisz także wiedzieć, że placki świetnie smakują również na zimno, na przykład z sosem śmietanowym lub czosnkowym.