-
Haps
-
Jak przygotować
- Jajecznica po pomorsku bije na głowę tę z boczkiem. Tak pyszna, że nie oderwiesz się od talerza
Jajecznica po pomorsku bije na głowę tę z boczkiem. Tak pyszna, że nie oderwiesz się od talerza
Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Nic tak nie dodaje energii i nie stawia na nogi. Ilu ludzi, tyle gustów, jedni lubią jajecznicę z boczkiem lub kiełbasą, inni z kolei delikatną na maśle ze szczypiorkiem. Nasz dzisiejszy przepis jest jednak wyjątkowy, bo zawiera składnik, którego raczej nie dodajemy do jajecznicy. Będzie tak pyszna, że nie nadążysz nakładać na talerze - zniknie prosto z patelni.
Jajecznica po pomorsku to idealne śniadanie dla wszystkich, którzy cenią sobie posiłki z odpowiednią dawką białka i tłuszczu. Dodają mnóstwo energii i sycą na długie godziny, więc już po jednej porcji jajecznicy po pomorsku będziesz w stanie przenosić góry. Co w niej jest oprócz jajek? A z czym kojarzy się Pomorze? Oczywiście z rybami. Jajecznica z wędzoną rybą to z całą pewnością będzie twoje nowe śniadaniowe objawienie.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Jajecznica po pomorsku - lepsza niż z boczkiem lub kiełbasą
Składniki:
- 4 średnie jajka,
- tuszka wędzonej ryby, polecam karmazyna, świetny będzie też morszczuk lub zwykła makrela,
- 1 niewielka cebula,
- sól, pieprz,
- masło do smażenia,
- posiekany szczypiorek.
Jajecznica po pomorsku - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki masła. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją.
- Mięso ryby oddziel od ości i poszarp widelcem na kawałki. Następnie dodaj do podsmażonej cebuli i całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Jajka wcześniej możesz wbić do miski i roztrzepać je razem z przyprawami. Ja jednak wolę wbijać je kolejno na patelnię, by białko ścinało się szybciej, a żółtko pozostawało półpłynne.
- Kiedy białko zacznie się ścinać, łopatką wymieszaj całość i smaż na wolnym ogniu, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję.
Gotową jajecznicę udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Ja jednak uwielbiam podawać ją z płatkami chili lub zaserwować na chrupiących grzankach. Takie śniadanko to wymarzony początek dnia.