Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Nic tak nie dodaje energii i nie stawia na nogi. Ilu ludzi, tyle gustów, jedni lubią jajecznicę z boczkiem lub kiełbasą, inni z kolei delikatną na maśle ze szczypiorkiem. Nasz dzisiejszy przepis jest jednak wyjątkowy, bo zawiera składnik, którego raczej nie dodajemy do jajecznicy. Będzie tak pyszna, że nie nadążysz nakładać na talerze - zniknie prosto z patelni.
Puszysta jajecznica Angelika Heine/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Jajecznica po pomorsku to idealne śniadanie dla wszystkich, którzy cenią sobie posiłki z odpowiednią dawką białka i tłuszczu. Dodają mnóstwo energii i sycą na długie godziny, więc już po jednej porcji jajecznicy po pomorsku będziesz w stanie przenosić góry. Co w niej jest oprócz jajek? A z czym kojarzy się Pomorze? Oczywiście z rybami. Jajecznica z wędzoną rybą to z całą pewnością będzie twoje nowe śniadaniowe objawienie.
REKLAMA
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Jajecznica po pomorsku - lepsza niż z boczkiem lub kiełbasą
Składniki:
4 średnie jajka,
tuszka wędzonej ryby, polecam karmazyna, świetny będzie też morszczuk lub zwykła makrela,
1 niewielka cebula,
sól, pieprz,
masło do smażenia,
posiekany szczypiorek.
Jajecznica po pomorsku - sposób wykonania:
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki masła. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją.
Mięso ryby oddziel od ości i poszarp widelcem na kawałki. Następnie dodaj do podsmażonej cebuli i całość podsmażaj jeszcze przez ok. 2 minuty.
Jajka wcześniej możesz wbić do miski i roztrzepać je razem z przyprawami. Ja jednak wolę wbijać je kolejno na patelnię, by białko ścinało się szybciej, a żółtko pozostawało półpłynne.
Kiedy białko zacznie się ścinać, łopatką wymieszaj całość i smaż na wolnym ogniu, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję.
Gotową jajecznicę udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Ja jednak uwielbiam podawać ją z płatkami chili lub zaserwować na chrupiących grzankach. Takie śniadanko to wymarzony początek dnia.