Włosi złapaliby się za głowę. Z tym owocem spaghetti smakuje obłędnie. Robię je co weekend

Co się dodaje do sosu spaghetti, by wyszedł aromatyczny i obłędny w smaku? Złam konwenanse i dorzuć do niego słodki owoc. Taka mieszanka wręcz idealnie będzie się komponować z mięsem i makaronem. Każdy poprosi o dokładkę.

Spaghetti to prosty i szybki sposób na zrobienie pysznego oraz sycącego obiadu dla każdego. W najprostszej wersji jest to po prostu makaron z sosem pomidorowym i przyprawami lub z czosnkiem i oliwą z oliwek. W kuchni polskiej najczęściej gości bolognese, czyli z dodatkiem mięsa mielonego i pomidorów. Jeśli chcesz mocniej podbić jego smak, dodać mu delikatnej słodyczy i sprawić, że wyjdzie pyszne jak nigdy wcześniej, dorzuć popularny owoc. Całość będzie się komponowała wybornie i lekko orientalnie.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Co się dodaje do sosu do spaghetti? Sięgnij po niebanalny składnik

Przyrządzenie pysznego i aromatycznego spaghetti jest naprawdę łatwe, a do tego zajmuje niewiele czasu. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich bliskich lub gośćmi jeszcze ciekawszym smakiem, który na długo zapadnie ci w pamięć, do klasycznego przepisu na bolognese dorzuć słodki dodatek. Doda całości niezwykłej głębi i sprawi, że wszyscy będą się zajadać. Czego będziesz potrzebować do jego przyrządzenia?

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 1 średniej wielkości cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g ananasa z puszki,
  • przypraw: soli, pieprzu, bazylii, oregano, papryki słodkiej,
  • makaronu spaghetti,
  • ulubionego sera, najlepiej parmezanu,
  • oleju do smażenia.

PORADA! Do spaghetti najlepiej sięgnąć po mięso mielone wołowo-wieprzowe lub wieprzowe, ale z łopatki. Wyjdzie odpowiednio soczyste i wilgotne.

Jak zrobić spaghetti krok po kroku?
Jak zrobić spaghetti krok po kroku? Jak zrobić spaghetti krok po kroku? Fot. pexels.com / Greta Hoffman

Jak zrobić spaghetti krok po kroku? To naprawdę łatwe

Robienie spaghetti zacznij od pokrojenia cebuli oraz obrania i przeciśnięcia przez praskę czosnku. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Co dalej?

  1. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso, wymieszaj i smaż dalej, aż się lekko zarumieni.
  2. Dorzuć przyprawy, dokładnie wymieszaj, przykryj i smaż na małym ogniu jeszcze z 10 minut. Na drugim palniku postaw duży garnek z wodą i zacznij gotować. 
  3. W międzyczasie ananasa pokrój w kostkę. Gdy mięso będzie gotowe, zalej je passatą, dodaj słodki owoc, wymieszaj i duś następne 10 minut. W międzyczasie woda w garnku powinna zacząć bulgotać, więc posól ją, wrzuć makaron i trzymaj tyle, ile zaleca producent.
  4. Spaghetti podawaj udekorowane ulubionym serem, najlepiej parmezanem, choć równie dobrze będzie smakował z pokrojoną, białą mozzarellą. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: