Kroję boczek i zawijam. Chrupiąca przekąska gotowa w kilka minut. Trudno zjeść tylko jeden kawałek

Śliwki w boczku to połączenie, które sprawdzi się zarówno jako przekąska na przyjęcia, jak i dodatek do codziennych posiłków. Słodycz i wyrazisty smak tworzą ciekawe połączenie, a danie zdecydowanie wyróżnia się na stole. Jak je przygotować?

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i nietypową przekąskę, śliwki w boczku mogą być świetnym rozwiązaniem. Często, gdy organizujemy spotkanie z rodziną lub znajomymi, zależy nam na przygotowaniu czegoś prostego, co nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni. Słodkie, suszone śliwki i chrupiący boczek tworzą przyciągającą uwagę mieszankę. To idealny wybór, gdy chcemy zaoferować coś, co sprawdzi się zarówno jako przystawka do wina, jak i dodatek do dań głównych.

Zobacz wideo Serowa bagieta w boczku

Co można zawinąć w boczek? Zaskakujące połączenia smaków

Śliwki owijane boczkiem to przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Do jej przygotowania potrzeba niewiele, tylko dwa główne składniki i odrobina przypraw.

Składniki:

  • 20 suszonych śliwek,
  • 10 plastrów cienko krojonego wędzonego boczku,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • szczypta chili lub słodkiej papryki,
  • wykałaczki do spinania.

Śliwki w boczku - z czym podawać? Wybór jest naprawdę duży

Ta smaczna przekąska świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją serwować z sosem barbecue lub śmietanowo-chrzanowym. Doskonale sprawdza się również na sałatce z rukolą i orzechami, która dodaje jej świeżości i wyrazistego kontrastu. Co więcej, śliwki w boczku można podawać do dań głównych, zamiast klasycznych mięsnych dodatków.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój plastry boczku na pół, aby otrzymać 20 kawałków.
  2. Każdą śliwkę oprósz delikatnie tymiankiem i chili, a następnie owiń kawałkiem boczku. Zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwijał.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż śliwki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 10-15 minut, aż boczek stanie się złocisty i chrupiący. Co kilka minut odwracaj kawałki, by zarumieniły się z każdej strony.
  4. Po tym czasie wyjmij przekąskę z piekarnika i odstaw na chwilę do przestygnięcia przed podaniem. Smacznego! 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

Więcej o: