-
Haps
-
Jak przygotować
- Już nie rzucam biszkoptem. Dodaję dwie łyżki tego płynu i wiem, że nie opadnie
Już nie rzucam biszkoptem. Dodaję dwie łyżki tego płynu i wiem, że nie opadnie
Biszkopt to przepis, który powinien znaleźć się w absolutnie każdym zeszycie z przepisami. Niestety bywa kapryśny i czasami opada lub pęka. Dziś podpowiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę płynu, który pewnie trzymasz w szafce.
Przepis na biszkopt to absolutna świętość dla każdego miłośnika i miłośniczki domowych wypieków. Na biszkopcie zrobisz mnóstwo ciast i najpyszniejsze torty oraz rolady z kremem, ale najpierw trzeba owy biszkopt upiec i tutaj zaczynają się schody. Biszkopt niestety lubi pięknie wyrosnąć i po wyjęciu z piekarnika opaść, a tym samym skutecznie popsuć humor każdej pani (i pana) domu. A przecież w bardzo prosty sposób można tego uniknąć. Wystarczy, że dodasz odrobinę octu. Nie martw się, że ostry smak przejdzie do ciasta - niemiły aromat będzie niewyczuwalny, a ocet jedynie doda ciastu animuszu.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Przepis na biszkopt jak z cukierni. Nie ma opcji, że opadnie
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 1 pełna szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 niepełne łyżki octu,
- szczypta soli.
Biszkopt z sześciu jajek - sposób wykonania:
- Zanim zaczniesz, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
- Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
- Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą pianę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
- Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
- Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt pokrój na blaty, gdy będzie już całkowicie ostudzony.