Już nie rzucam biszkoptem. Dodaję dwie łyżki tego płynu i wiem, że nie opadnie

Biszkopt to przepis, który powinien znaleźć się w absolutnie każdym zeszycie z przepisami. Niestety bywa kapryśny i czasami opada lub pęka. Dziś podpowiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę płynu, który pewnie trzymasz w szafce.

Przepis na biszkopt to absolutna świętość dla każdego miłośnika i miłośniczki domowych wypieków. Na biszkopcie zrobisz mnóstwo ciast i najpyszniejsze torty oraz rolady z kremem, ale najpierw trzeba owy biszkopt upiec i tutaj zaczynają się schody. Biszkopt niestety lubi pięknie wyrosnąć i po wyjęciu z piekarnika opaść, a tym samym skutecznie popsuć humor każdej pani (i pana) domu. A przecież w bardzo prosty sposób można tego uniknąć. Wystarczy, że dodasz odrobinę octu. Nie martw się, że ostry smak przejdzie do ciasta - niemiły aromat będzie niewyczuwalny, a ocet jedynie doda ciastu animuszu.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Przepis na biszkopt jak z cukierni. Nie ma opcji, że opadnie

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 niepełne łyżki octu,
  • szczypta soli.

Biszkopt z sześciu jajek - sposób wykonania:

  1. Zanim zaczniesz, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
  2. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
  3. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą pianę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  5. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt pokrój na blaty, gdy będzie już całkowicie ostudzony.
Więcej o: