Ten szybki przepis na ciasto ma 55 lat. Nie trzeba ubijać ani ucierać masy. Potrzebny tylko blender

Czy można w blenderze zrobić ciasto? Chociaż ten pomysł wielu osobom wydaje się dziwny, to jest to jak najbardziej możliwe. Na dodatek przepis na pyszny deser został wymyślony dawno temu, bo w 1969 roku.

Niektórzy rezygnują z samodzielnego robienia ciast, bo wydaje im się to czasochłonne i skomplikowane. Wiele przepisów polega na ręcznym wyrabianiu masy, co skutecznie zniechęca miłośników słodkości. Wolą więc pójść do cukierni i kupić gotowy kawałek. A co jeśli przygotowanie pysznego deseru zajmie ci dosłownie kilka minut? Zamiast męczyć się z mieszaniem, wystarczy wrzucić wszystko do wielofunkcyjnego urządzenia.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Wyrabianie ciasta blenderem jest możliwe. Zaoszczędzasz czas i energię

Przepisem na ciasto z kuchennego blendera podzielił się na TikToku użytkownik @bdylanhollis. Receptura pochodzi z 1969 roku, więc ma już 55 lat. Jest banalna, więc poradzi sobie z nią nawet amator. Dzięki temu, że wszystkie składniki wrzucasz do jednego naczynia, oszczędzasz sporo czasu i nie musisz walczyć ze stosem brudnych rzeczy w zlewie. Potrzebne składniki to:

  • 1 kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • wiórki kokosowe,
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Zrób szybki deser. Wystarczy blender kielichowy do ciasta

Większość z tych produktów każdy z nas ma w domu, więc to idealna propozycja, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Takie szybkie ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy, gorącej czekolady, kakao albo herbaty. Nie zawiera żadnych wymyślnych składników, więc posmakuje również dzieciom. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera kielichowego i miksuj, aż masa będzie gładka.
  2. Powstałą mieszankę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 280 st. C.
  4. Piecz godzinę.
  5. Gdy ciasto wystygnie, możesz schować je na godzinę do lodówki. Dzięki temu będzie się później ładnie kroić.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: