Przepisów na pasty do kanapek jest mnóstwo, a większość opiera się na awokado, jajkach lub rybach. Tym razem postaw na coś innego. Smarowidło zrobisz w zaledwie kilka minut, ale z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do chrupiących warzyw lub domowego pieczywa podczas spotkań z przyjaciółmi.
Jak w łatwy sposób podrasować nudne kanapki? Okazuje się, że pyszne smarowidło możesz zrobić z pomidorów. Warto je jeść, bo są źródłem witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B, a dodatkowo zawierają cynk, miedź, chrom, żelazo, potas i magnez.
Aby pasta smakowała jeszcze lepiej, postaw na odpowiedni gatunek. Najlepszym wyborem będą pomidory Roma, które są mięsiste i gęste, a podczas gotowania uwalniają pełnię smaku. Dobrze sprawdzi się też odmiana Costoluto, która idealnie nadaje się do sosów i przecierów.
Do przygotowania pysznej pomidorowej pasty potrzebujesz:
Przygotowanie smarowidła jest banalnie proste i z pewnością poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz. Pamiętaj jednak, że pomidory powinny być wcześniej sparzone i obrane ze skórki.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.