Żadne awokado i jajka. Obieram ze skórki i wrzucam na patelnię. Tak robię najlepszą pastę kanapkową

Pasta kanapkowa to miła odmiana od tradycyjnego chleba z szynką i serem. Z czego zrobić smarowidło na kanapki? Ten produkt z pewnością masz w lodówce. Wystarczy chwila roboty i pyszna przekąska gotowa.

Przepisów na pasty do kanapek jest mnóstwo, a większość opiera się na awokado, jajkach lub rybach. Tym razem postaw na coś innego. Smarowidło zrobisz w zaledwie kilka minut, ale z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do chrupiących warzyw lub domowego pieczywa podczas spotkań z przyjaciółmi.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Z czego zrobić najlepszą pastę do kanapek? Tak urozmaicisz swoje śniadanie

Jak w łatwy sposób podrasować nudne kanapki? Okazuje się, że pyszne smarowidło możesz zrobić z pomidorów. Warto je jeść, bo są źródłem witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B, a dodatkowo zawierają cynk, miedź, chrom, żelazo, potas i magnez. 

Quiz pomidor
Quiz pomidor Fot. Myriams-Fotos / Pixabay.com

Aby pasta smakowała jeszcze lepiej, postaw na odpowiedni gatunek. Najlepszym wyborem będą pomidory Roma, które są mięsiste i gęste, a podczas gotowania uwalniają pełnię smaku. Dobrze sprawdzi się też odmiana Costoluto, która idealnie nadaje się do sosów i przecierów.

Jak zrobić pastę do kanapek z pomidorów? Genialną przekąskę zrobisz w mgnieniu oka

Do przygotowania pysznej pomidorowej pasty potrzebujesz:

  • pięć pomidorów,
  • dwa lub trzy ząbki czosnku,
  • świeżej bazylii,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Przygotowanie smarowidła jest banalnie proste i z pewnością poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz. Pamiętaj jednak, że pomidory powinny być wcześniej sparzone i obrane ze skórki.

  1. Pomidory pokrój w kostkę i posiekaj bazylię.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Kiedy się lekko zarumieni, dodaj pomidory i bazylię, posól i dopraw pieprzem oraz papryką do smaku.
  4. Duś, od czasu do czasu mieszając, dopóki woda z pomidorów nie odparuje.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: