Placki twarogowe to wymarzony pomysł na szybki i naprawdę pyszny posiłek dla każdego, kto lubi sobie od czasu do czasu dosłodzić. Przepis jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim dosłownie każdy, nawet osoba, której wydaje się, że ma dwie lewe ręce do gotowania. Nie zapomnij o jednym dodatku - opakowanie budyniu sprawi, że twoje placuszki będą dużo pyszniejsze i delikatniejsze.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Placki twarogowe - zrobisz raz i zapomnisz o bożym świecie
Składniki:
- 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego),
- 50 g cukru,
- 2 średnie jajka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki mąki pszennej.
Placuszki twarogowe - sposób wykonania:
- Przygotuj miseczkę i dodaj twaróg. Ręcznie lub za pomocą widelca rozdrobnij go na mniejsze kawałki. Następnie wbij jajka i dodaj resztę składników.
- Mikserem lub blenderem ręcznym połącz wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.
- Rozgrzej patelnię (nie musisz jej wcześniej natłuszczać) i łyżką lub małą chochelką nakładaj porcje ciasta.
- Placuszki twarogowe smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi owocami lub oprószone cukrem pudrem.
Takie placuszki od razu poprawią ci humor i sprawią, że nawet najtrudniejszy dzień natychmiast stanie się przyjemniejszy. Do placuszków możesz użyć budyniu waniliowego, śmietankowego lub czekoladowego. Najlepiej jednak wypróbuj wszystkie wersje - wówczas samodzielnie ocenisz, która jest najsmaczniejsza.