Zastąpiły kopytka babci Uli. Obłędnie smaczne i turbo proste do zrobienia. Te ziemniaki "robią" robotę

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Jeśli masz już dość oklepanych dań, możesz wprowadzić nieco urozmaicenia do klasyki. Zamiast żółtych ziemniaków, teraz serwuję kopytka z batatów. Kluseczki znikają z talerzy co do jednego.

Kopytka to potrawa, która wielu przenosi myślami do czasów dzieciństwa. Proste danie można wykonać już z kilku składników i trudno, aby nam nie wyszło. Uwielbiamy podawać je w naszych domach jako propozycję na obiad, kolację czy przekąskę. Można również nieco odejść od tradycyjnej wersji kopytek i postawić na nieco słodszy smak oraz bardziej pomarańczowy kolor. Wystarczy, że bazę będą stanowiły bataty.

Zobacz wideo Pieczony batat nadziewany kurczakiem i papryką

Czy z batatów można zrobić kluski? Urozmaicenie klasycznych, domowych obiadów

Bataty podbijają kubki smakowe coraz większej liczby Polaków. Stanowią świetną alternatywę i nadają dobrze znanym daniom nowego wyrazu. Jedną z propozycji ich wykorzystania jest przygotowanie kopytek. Można je zrobić z ugotowanego batata lub z jego pieczonej wersji. Warto pamiętać, że jeśli wybierzemy tę drugą opcję, pozbędziemy się z niego większości wody, więc będziemy potrzebować mniej mąki.

Oto lista potrzebnych składników:

  • kg batatów (1 duża sztuka),
  • 180 g mąki pszennej,
  • 120 g mąki kukurydzianej,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku.
bataty
bataty Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl

Kopytka z batata to mój hit. Ile gotować i jak je przygotować?

Przygotowanie kopytek z batatów zajmie ci maksymalnie 15 minut czasu spędzonego w kuchni. Z kolei na gotowanie musisz poświęcić kolejnych około 20 minut. Z przygotowanych składników zrobisz danie dla dwóch osób.

  1. Gotuj bataty w skórce przez 30 minut w małej ilości wody lub na parze. Następnie obierz je i rozgnieć lub przepuść przez praskę.
  2. Wymieszaj mąkę z purée z batatów, dodaj sól i pieprz.
  3. Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj, aż się połączy. Uformuj z ciasta trzy lub cztery kulki.
  4. Rozwałkuj ciasto na wałek o średnicy około 2 cm i pokrój na kawałki o długości 2,5 cm. Zrób na nich delikatne ślady widelcem.
  5. Kopytka wrzucamy partiami do osolonego wrzątku. Mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy ok. 1-1,5 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch wrzątku.
  6. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz. Podajemy z masłem lub ulubionym sosem. Smacznego! 
Więcej o: