Kopytka to potrawa, która wielu przenosi myślami do czasów dzieciństwa. Proste danie można wykonać już z kilku składników i trudno, aby nam nie wyszło. Uwielbiamy podawać je w naszych domach jako propozycję na obiad, kolację czy przekąskę. Można również nieco odejść od tradycyjnej wersji kopytek i postawić na nieco słodszy smak oraz bardziej pomarańczowy kolor. Wystarczy, że bazę będą stanowiły bataty.
Bataty podbijają kubki smakowe coraz większej liczby Polaków. Stanowią świetną alternatywę i nadają dobrze znanym daniom nowego wyrazu. Jedną z propozycji ich wykorzystania jest przygotowanie kopytek. Można je zrobić z ugotowanego batata lub z jego pieczonej wersji. Warto pamiętać, że jeśli wybierzemy tę drugą opcję, pozbędziemy się z niego większości wody, więc będziemy potrzebować mniej mąki.
Oto lista potrzebnych składników:
Przygotowanie kopytek z batatów zajmie ci maksymalnie 15 minut czasu spędzonego w kuchni. Z kolei na gotowanie musisz poświęcić kolejnych około 20 minut. Z przygotowanych składników zrobisz danie dla dwóch osób.