Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze

Polacy uwielbiają kotlety i pewnie wielu z nas nie może sobie wyobrazić lepszego obiadu niż pyszny, soczysty kotlet z ziemniaczkami i pyszną surówką. Na naszych stołach najczęściej lądują kotlety mielone, schabowe lub drobiowe, ale przecież możesz zrobić naprawdę przepyszne kotleciki bez grama mięsa. Wystarczy, że połączysz jajka z pieczarkami i kilkoma dodatkami.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad bez mięsa, nie musisz ograniczać się do jajek sadzonych z ziemniakami. Z jajek możesz wyczarować też zupełnie inne, ale naprawdę pyszne danie i to za niewielkie pieniądze. Kotlety jajeczne z tego przepisu wychodzą delikatne, soczyste i pełne smaku. Z pewnością zasmakują każdemu. Nawet najbardziej zatwardziali mięsożercy z ochotą wsuną takiego kotlecika i poproszą o dokładkę.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Pomysł na obiad bez mięsa. Jak zrobić kotlety jajeczne?

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 surowe jajka,
  • około 300 g pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • garść startego żółtego sera.

Kotlety jajeczne z serem i pieczarkami - sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij widelcem.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze minutę.
  3. Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, śmietanę i bułkę tartą. Dodaj surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.

Kotlety jajeczne podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką. Możesz serwować je także na zimno w formie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Będą dobrze smakowały z sosem czosnkowym lub koperkowym. 

Więcej o: