-
Haps
-
Jak przygotować
- Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze
Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze
Polacy uwielbiają kotlety i pewnie wielu z nas nie może sobie wyobrazić lepszego obiadu niż pyszny, soczysty kotlet z ziemniaczkami i pyszną surówką. Na naszych stołach najczęściej lądują kotlety mielone, schabowe lub drobiowe, ale przecież możesz zrobić naprawdę przepyszne kotleciki bez grama mięsa. Wystarczy, że połączysz jajka z pieczarkami i kilkoma dodatkami.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad bez mięsa, nie musisz ograniczać się do jajek sadzonych z ziemniakami. Z jajek możesz wyczarować też zupełnie inne, ale naprawdę pyszne danie i to za niewielkie pieniądze. Kotlety jajeczne z tego przepisu wychodzą delikatne, soczyste i pełne smaku. Z pewnością zasmakują każdemu. Nawet najbardziej zatwardziali mięsożercy z ochotą wsuną takiego kotlecika i poproszą o dokładkę.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Pomysł na obiad bez mięsa. Jak zrobić kotlety jajeczne?
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 surowe jajka,
- około 300 g pieczarek,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, czosnek granulowany,
- garść startego żółtego sera.
Kotlety jajeczne z serem i pieczarkami - sposób wykonania:
- Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij widelcem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze minutę.
- Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, śmietanę i bułkę tartą. Dodaj surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.
Kotlety jajeczne podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką. Możesz serwować je także na zimno w formie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Będą dobrze smakowały z sosem czosnkowym lub koperkowym.